Ziarul electronic al arădenilor

Codul de etică şi conduită al membrilor PSD. VEZI ce conține

psdSocial-democraţii au aprobat, miercuri, Codul de etică şi conduită al membrilor PSD, document care stabileşte situaţiile în care candidaţilor la ocuparea unor funcţii politice sau administrative alese sau numite li se poate retrage susţinerea politică.

În şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, Codul de etică a întrunit unanimitate de voturi, însă în ceea ce priveşte capitolul referitor la criteriile de conduită şi integritate au fost înregistrate două abţineri.

În Codul de etică se stipulează că nu vor avea susţinerea PSD persoanele împotriva cărora s-a început urmărirea penală, au fost trimise în judecată sau s-a pronunţat împotriva lor o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupţie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă.

O altă situaţie de retragere a sprijinului politic se referă la persoanele care se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracţiune.

Acelaşi tratament se aplică şi celor care: au deţinut funcţii în organele de conducere la nivel central şi judeţean ale PCR, UTC sau UASCR; au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat faţă de cetăţeni; au avut atitudini şi declaraţii extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naţionalitate; au fost membri sau colaboratori ai fostei Securităţi, ca poliţie politică sau au fost dovediţi ofiţeri acoperiţi.

Nici cei care înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local al comunităţii în care candidează sau au relaţii comerciale cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţiile din subordinea acesteia nu vor mai beneficia de sprijinul politic al partidului.

O altă situaţie în care PSD nu va asigura sprijin politic unui posibil candidat la o funcţie publică aleasă sau numită se referă la persoanele care ‘au obţinut lucrări, diplome sau alte titluri ştiinţifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească’.

Totodată, celor care ‘se află sub incidenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive privind incompatibilităţi sau conflict de interese’ sau ‘au completat în fals sau cu omisiuni declaraţiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanţei’ li se va retrage sprijinul politic al PSD.

De asemenea, între candidaţii PSD pentru funcţiile alese la alegerile locale şi parlamentare din anul 2016 şi cetăţenii din comunităţile în care candidează se va încheia un ‘Contract social’, care va avea două părţi componente: ‘angajamentul de integritate a candidatului prin care acesta se angajează că pe toată durata mandatului va respecta şi se va supune exigenţelor din prezentul Cod de etică şi conduită’ şi ‘programul politic care va conţine politicile publice şi de dezvoltare a comunităţii pe care îşi propune să le realizeze în cursul mandatului’.

Codul de etică şi conduită se aplică tuturor persoanelor ce au calitatea de membri ai PSD, indiferent dacă ocupă sau nu funcţii politice, de reprezentare sau de conducere în diversele structuri politico-administrative, centrale sau locale, se arată în document.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.