Ziarul electronic al arădenilor

Clătita uriaşă de Lipova, la Sighişoara Medievală XXIII

clatita2Clătita uriaşă de Lipova, cu diametrul de 40 de centimetri, umplută cu dulceaţă de casă, a fost una dintre provocările amatorilor de dulciuri la cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală.

Dan Suba este din Lipova și a spus că familia sa se ocupă de afacerea cu clătite încă din 1960 şi că deşi nu se îmbogăţeşte din vânzarea clătitelor uriaşe, continuă să se prezinte cu ele la diverse manifestări din ţară.

„Afacerea cu clătitele şi dulciurile este veche, din 1960, de pe vremea părinţilor mei. Eu am preluat ceea ce au început părinţii mei, iar secretul este să nu te descurajezi. Este şi bine şi rău, însă nu trebuie să descurajezi. Lucrăm în familie la această afacere. Eu, soţia şi fraţii mei.

Pe lângă clătite, noi avem laboratoare de cofetărie în Lipova. Acasă avem comenzi pentru nunţi, botezuri şi evenimente. În fiecare săptămână suntem la câte un festival. De aici plecăm la Băile Felix, iar apoi la Sibiu, la întrunirea motocicliştilor, apoi la Cluj. Dacă nu ar fi atât de mari chiriile la spaţii ar renta afacerea. Aici, la Sighişoara, e acceptabil preţul, deci nu e foarte, foarte scump“, a spus Suba.

El a afirmat că întrucât la Sighişoara a fost extrem de cald pe parcursul festivalului, a optat pentru o reţetă fără ouă, folosind în locul acestora un premix.

„’O clătită are 40 de centimetri diametrul şi, pentru că nu putem folosi pe căldurile acestea ouă, clătitele sunt făcute dintr-un materiale, premix, pe care îl cumpărăm dintr-o fabrică. Până acum, la Festivalul Sighişoara Medievală am vândut, în două zile, în jur de 60 de clătite, iar preferatele au fost cele cu dulceaţă de afine, pe care o prepară soţia mea.

Apoi, urmează dulceaţa de prune, tot de soţia mea făcută, iar de la Topoloveni iau diferite dulceţuri. Punem apă, adăugăm premixul, amestecăm, dăm foc la presă, care e pe gaz, o ungem, iar apoi facem clătita, pe care o întindem cu un băţ. O lăsăm pe plită 30 de secunde pe o parte, iar apoi alte 30 de secunde pe cealaltă parte“, a spus Dan Suba.

clatita1

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.