Ziarul electronic al arădenilor

Clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici“, reabilitată

teatru-arad1Municipalitatea arădeană și-a propus să reabiliteze clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ cu fonduri europene, după ce s-au constatat mai multe deficiențe atât la structura de rezistență, cât și la acoperiș.

Două proiecte care vizează reabilitarea clădirii teatrului vor fi supuse votului consilierilor municipali, într-o ședință care se va desfășura în această lună.

Conform documentelor citate, clădirea în care funcționează teatrul, declarată monument istoric, se află într-o fază avansată de degradare.

„Fațadele și tâmplăria exterioară sunt degradate. Tencuiala fațadelor este desprinsă în unele zone, ornamentele sunt afectate de infiltrații, existând pericolul de accidentare a pietonilor, alături de aspectul degradant al clădirii, monument istoric.

Învelitoarea de țiglă și tablă este degradată și neetanșă, motiv pentru care sunt infiltrații la tavanele etajului superior. Tâmplăria este veche, degradată de vreme, nu mai asigură confortul termic și nu prezinta siguranța în exploatare“, se menționează într-un raport al unuia dintre proiectule de hotărâre care vor fi supuse votului în Consiliul Local Municipal.

Suprafețele financiare propuse pentru reabilitare sunt considerabile (4.716 mp fațade, 3.835mp învelitoare, 710 mp tâmplărie) fapt ce face ca valoarea acestui proiect să fie destul de mare, se mai arată în raport.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de peste 17 milioane de lei, contribuția proprie a municipalității la cheltuielile eligibile în proiect (2%) este de peste 342.000 lei, iar asistența financiară nerambursabilă solicitată va fi de peste 16,7 milioane lei.

Proiectul prevede lucrări de reabilitare și restaurarea fațadelor clădirii teatrului,  înlocuirea tâmplăriei exterioare, reabilitarea acoperișului, a structurii de rezistență și învelitorii, dar și refacerea iluminatului arhitectural“, se menționează în expunerea de motive.

Totodată, clădirea urmează să fie accesibilizată pentru persoanele cu dizabilități și va fi digitalizată, vizitatorii urmând să poată accesa informații cu ajutorul a două info-chioșcuri.

Pentru realizarea proiectului privind reabilitarea și restaurarea clădirii teatrului, Primăria din Arad va depune un proiect pentru accesarea de fonduri structurale în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 Axa prioritară 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, respectiv Prioritatea de investiții 5.1 – „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.

Această  axă este deschisă pentru depunerea de proiecte de finanțare pentru clădiri monument istoric, care sunt înscrise cu cod distinct în Lista Monumentelor Istorice, conform Ordinului 2.361/ 2010 a Ministerului Culturi și Patrimoniului Național.

Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ funcționează întruna dintre cele mai impresionante clădiri ale municipiului Arad și este monument istoric clasat în Lista Monumentelor Istorice – LMI 2010 la poz. 240, cod: AR – II –m – B -00561 cu datare din 1871 – 1874.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.