Ziarul electronic al arădenilor

Clădirea Preparandiei, în circuitul cultural al Aradului

preparandia aradClădirea Preparandiei din Arad, unde a în care a funcționat prima școală pedagogică românească din Transilvania, va fi dată în administrarea Centrului Municipal de Cultură, urmând să fie introdusă în circuitul cultural al orașului.

În proiectul de hotărâre privind trecerea clădirii în administrarea Centrului Municipal de Cultură se menționează că această clădire, situată pe str. Preparandiei nr. 13, este proprietate publică a municipiului Arad şi este compusă din casă și teren în suprafaţă de 417 mp.

Clădirea, în care funcționează un muzeu al învățământului arădean, are o valoare de inventar de 359.802 lei.

În proiectul de hotărâre se arată că această clădire a Preparandiei va fi inclusă în circuitul cultural al municipiului, urmând să fie realizate acțiuni în comun cu alte instituții și organizații de profil arădene.

După ce va primi clădirea în administrare, Centrul Municipal de Cultură va putea să fectueze lucrări de investiţii, reabilitare, modernizare, cu aprobarea prealabilă a Consiliului Local al Municipiului.

În clădirea Preparandiei din Arad, în care a funcționat prima școală pedagogică românească din Transilvania, a fost inaugurat, în noiembrie 2012, un muzeu al învățământului, în care sunt expuse materiale didactice, cărți și mobilier din sălile de clasă, vechi de peste 100 de ani.

O parte dintre exponatele din muzeu a fost donată de învățători, iar o parte provine din colecții personale și din unități de învățământ din județul Arad.

Muzeul învăţământului arădean este amenajat pe două nivele. La subsol sunt prezentate obiecte și mobilier didactic, care au fost recondiţionate. Printre acestea se numără bănci de lemn, vechi de peste 100 de ani, o catedră, abace, instrumente muzicale, uniforme, o călimară, o peniţă. De asemenea, vizitatorii muzeului pot vedea cataloage și carnete de note, din perioada anilor 1930-1940.

La etaj au fost expuse cărţi vechi, tablouri cu dascălii Preparandiei, fotografii vechi, cu elevi şi profesori. De asemenea, sunt expuse fotocopii ale unor documente aflate în arhivele şcolilor din Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.