Ziarul electronic al arădenilor

CJ Arad vrea să reabiliteze cetățile Șiria, Șoimoș și Ineu

În drum spre cetatea ȘiriaConsiliul Județean Arad intenționează să preia în administrare cetățile Șiria, Șoimoș și Ineu, iar ulterior să aplice pentru proiecte europene, pentru reabilitarea acestora.

La sediul CJ Arad a avut loc, vineri, o sedință, condusă de vicepreședintele Sergiu Bîlcea, în care s-a discutat despre cele trei cetăți. La ședință au fost prezenți primarii din Șiria și Ineu, dar și o delegație a orașului Lipova.

În cadrul ședinței s-a stabilit ca, săptămâna viitoare, Consiliul Județean să susțină la Ministerul Culturii intenția de a prelua în administrare și de a aplica pentru proiecte europene în vederea reabilitărilor cetăților Șiria, Șoimoș și, posibil, Ineu.

Potrivit lui Călin Abdrudan, primarul din Ineu, administrația locală a început pregătirea pe cont propriu demararea investiției la cetatea din acest oraș, dar la întâlnirea de vineri s-a avansat ipoteza ca problema cetăților să fie tratată unitar.

„Pentru noi, această cetate este extrem de importantă. Indiferent cum, o vom reabilita! Comparativ cu celelalte două despre care se discută, Cetatea Ineu este într-o stare relativ bună. Chiar și în actuala sa stare, în ultimele cinci zile am avut acolo 200 de vizitatori, dintre care două treimi sunt cetățeni străini. Suntem deschiși spre parteneriatul cu Consiliul Județean, dar putem reabilita cetatea și pe cont propriu, și chiar așa vom și proceda, dacă vom constata că ritmul nu este cel pe care ni-l dorim”, a declarat primarul orașului Ineu.

Suma pentru care se poate aplica este de 5 milioane de euro.

Punerea în valoare a acestor cetăți este o parte a strategiei administrative a noii echipe de conducere a Consiliului Județean.

„Aceste obiective pot constitui poli de dezvoltare ai județului Arad. Vedem un mare potențial în recuperarea celor trei cetăți și conectarea lor la zona turistică a județului. Suntem în faza de evaluare și luare a deciziilor pe acest subiect. Discuția cu reprezentanții celor trei comunități a fost utilă pentru că ne-a ajutat să ne formăm o impresie despre intențiile locale legate de cetăți și să accelerăm lucrurile. Am fost încântat să văd că există și o viziune a domnilor primari cu privire la acest subiect, un interes și că avem acest obiectiv comun“, a declarat Sergiu Bîlcea, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Totodată, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a afirmat că în această etapă a discuțiilor nu dorește să creeze „un orizont fals de așteptare“ și, că pentru informarea corectă a opiniei publice, trebuie subliniat că termenul pentru depunerea proiectelor de finanțare este finalul lunii noiembrie.

„Abia apoi putem vorbi despre conturarea concretă a acestui plan, pentru care insistă actuala conducere a CJ Arad“, a spus Iustin Cionca.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.