Lucrările de artă din complexul statuar în aer liber de la Căsoaia, care cuprinde 70 de sculpturi, au fost reevaluate, iar autoritățile județene intenționează ca zona să devină un „punct de reper al județului“.
Consilierii județeni au aprobat, vineri, raportul Complexului Muzeal Arad privind evaluarea lucrărilor de artă monumentală de la Căsoaia. Valoarea totală estimată a sculpturilor din Complexul Statuar Căsoaia este de 2.116.000 de lei.
„Consiliul Județean Arad își dorește punerea în valoare a parcului de sculptură monumentală de la Căsoaia, punct de reper pentru cultura județului nostru. În acest sens, prin dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Iustin Cionca, s-a constituit o comisie de evaluare, având în componenţă trei muzeografi din cadrul Complexului Muzeal Arad care au evaluat lucrările de artă monumentală de la Căsoaia. În urma raportului întocmit de aceștia, cele mai ieftine lucrări au fost evaluate la 15.000 de lei. Valoarea lucrărilor creşte în funcţie de starea în care se găsesc, de piatra folosită, dar şi de numele artiştilor care le-au creat“, a informat Consiliul Județean Arad.
Lucrările sunt evaluate cu sume cuprinse între 15.000 de lei şi 70.000 de lei, cele mai multe costând peste 30.000 de lei.
„Cea mai valoroasă lucrare din cadrul Complexul Statuar Căsoaia, evaluată la suma de 150.000 de lei, este sculptura «Altar dacic», realizată în anul 1979 de artistul George Apostu, o lucrare cu o înălţime de cinci metri, realizată din piatră de Podeni. În parcul de Sculpturi de la Căsoaia se găsesc 70 de lucrări de artă“, a precizat CJ Arad.
Consilierii județeni au aprobat, anul trecut, trecerea din patrimoniul public al comunei Târnova, în patrimoniul public al județului Arad, a Complexului statuar în aer liber – Platou Căsoaia, precum și a terenului aferent.
„Ne propunem includerea acestui complex în circuitul turistic al județului Arad”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean.
Consiliul Judeţean şi Primăria Târnova, de care aparţine satul de vacanţă Căsoaia, au ajuns la o înţelegere privind exploatarea turistică a unui parc de sculpturi abandonat în ultimii 25 de ani.
Parcul de Sculptură Monumentală de la Căsoaia se află în vecinătatea unei tabere de copii şi a unui sat de vacanţă, pe un deal împădurit. Aici există 70 de sculpturi, dintre care doar 40 erau inventariate de autorităţi, acestea din urmă fiind considerate lucrări de artă monumentală.
Complexul statuar se află pe terenul comunei Târnova şi are o suprafaţă de 43.300 de metri pătraţi, însă abia în 2017, după mai mulţi ani de discuţii, Consiliul Judeţean a ajuns la o înţelegere cu autorităţile locale pentru a prelua terenul.
Sculpturile de la Căsoaia nu sunt conservate sau puse în valoare din cauză că autorităţile din Târnova nu au avut fonduri să întreţină parcul. În următoarea perioadă, Consiliul Judeţean va finanţa amenajarea zonei pentru a exista acces la lucrările de artă.
Printre sculpturile de mari dimensiuni existente la Căsoaia, unele au fost realizate de cunoscutul artist român George Apostu, astfel că acest parc este considerat al doilea ca importanţă din ţară după cel de la Târgu-Jiu, unde se află lucrări ale lui Constantin Brâncuşi.
Parcul de la Căsoaia a fost înfiinţat în 1971, când a fost organizată o tabără pentru tinerii sculptori, iar de-a lungul anilor s-au adunat 70 de lucrări executate de 51 de artişti români şi străini.