Ziarul electronic al arădenilor

CJ Arad solicită ministrului Culturii implicarea pentru salvarea Casei „Ştefan Cicio Pop”

Consiliul Județean Arad a solicitat intervenţia Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru repunerea în circuitul istoric naţional a unor imobile de importanţă istorică cu un rol determinant în Marea Unire, dar care se află în stare avansată de degradare și care sunt proprietate privată.

În acest sens, Consiliul Judeţean Arad, prin preşedintele Iustin Cionca, a trimis Ministerului Culturii și Identității Naționale o scrisoare prin care solicită intervenţia şi repunerea în circuitul istoric naţional a unor imobile de importanţă istorică cu un rol determinant în Marea Unire, dar care se află în stare avansată de degradare și care sunt proprietate privată.

În scrisoarea adresată Ministerului, CJ Arad arată că se dorește achiziționarea imobilului de pe str. Ștefan Cicio Pop nr. 3, din municipiu, locul unde a fost redactată Proclamația de la Alba Iulia, sediul Consiliului Național Român.

Redăm conţinutul scrisorii:

„Stimate domnule ministru, în Anul Centenar, Consiliul Județean Arad a demarat o serie de proiecte importante pentru punerea în valoare a infrastructurii Marii Uniri. Din bugetul Consiliului Județean și fonduri europene vom renova sala festivă din municipiul Arad, situată pe Bulevardul Revoluției nr. 81, în care delegațiile Consiliului Național Român și a Guvernului Ungariei au negociat desprinderea Transilvaniei de Ungaria, în 13-14 noiembrie 1918.

Considerând că este vorba despre un obiectiv major pentru istoria României moderne, am solicitat sprijinul Guvernului României și al Ministerului Culturii și Identității Naționale în acest proiect, în repetate rânduri, în cursul anului 2017, dar din păcate nu am primit niciun răspuns la adresele noastre.

Stimate domnule ministru,

Având în vedere că în județul Arad există și alte imobile de importanță istorică, cu un rol determinant în Marea Unire, dar care se află în stare avansată de degradare și sunt proprietate privată, vă solicităm să interveniți pentru salvarea și repunerea lor în circuitul istoric național!

Concret, vă solicităm să dispuneți Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu să uzeze de dreptul de preemțiune pentru achiziționarea monumentului istoric „Casa Ștefan Cicio Pop”, în favoarea statului român. Vă solicităm alocarea de urgență din rezerva bugetară constituită special pentru astfel de situații a sumelor necesare achiziționării imobilului de pe str. Ștefan Cicio Pop nr. 3, din municipiul Arad, locul unde a fost redactată Proclamația de la Alba Iulia, sediul Consiliului Național Român, acolo unde au fost elaborate strategiile și direcțiile de acțiune ale promotorilor Marii Uniri.

Imobilul respectiv a fost și locuința avocatului Ștefan Cicio Pop, președinte al Consiliului Național Central Român, vicepreședinte al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, membru al Consiliului Dirigent deținând portofoliul apărării și al internelor. Ministru de Stat pentru Transilvania, în Guvernul Alexandru Vaida-Voievod (5 decembrie 1919 – 12 martie 1920) precum și ministru de externe (9 ianuarie – 13 martie 1920) în același guvern, Prim Ministru ad interim. În cursul guvernărilor Iuliu Maniu a deținut funcția de președinte al Adunării Deputaților (23 decembrie 1928-30 aprilie 1931 și 10 august 1932-18 noiembrie 1933).

În aceeași ordine de idei, tot în vederea includerii în programul activităților pentru marcarea Centenarului României moderne, vă rugăm să aveți în vedere clasificarea ca monument istoric, restaurarea și transformarea în casă memorială a locuinței lui Vasile Goldiș, unde au funcționat și Redacția Ziarului Românul și Institutul Tipografic Concordia, cu rol determinant în promovarea ideii de unitate națională a tuturor românilor. Astăzi, acest imobil este în administrarea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, dar considerăm că o intervenție a statului român ar fi necesară pentru modernizarea obiectivului și includerea sa în circuitul muzeal internațional.

Stimate domnule ministru,

Vă facem aceste solicitări întrucât administrația județeană din Arad este preocupată de marcarea corespunzătoare a Anului Centenar. Județul nostru a jucat un rol important în pregătirea Marii Uniri și ne dorim ca această importantă sărbătoare a tuturor românilor să nu fie doar o înșiruire de evenimente, ci prilejul pentru salvarea și redarea în circuitul public a unor obiective care contribuie la dezvoltarea spiritului național.

În acest sens, implicarea și susținerea Ministerului Culturii și Identității Naționale este indispensabilă”.

CITITI SI: Casa lui Ștefan Cicio Pop va fi scoasă la licitație

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.