Ziarul electronic al arădenilor

Cionca: Am cerut Guvernului să includă Arad pe lista judeţelor calamitate

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a anunțat că a făcut o solicitare publică Guvernului pentru a include Aradul pe lista judeţelor calamitate,  astfel, cei care au avut de suferit în urma furtunii de duminică să primească despăgubiri. 

În şedinţa operativă de la Consiliul Judeţean Arad s-a făcut un bilanţ intermediar al calamităţilor rezultate în urma vijeliei din cursul zilei de duminică.

„De când s-a comunicat avertizarea meteo, reprezentanţi ai Consiliului Județean Arad au fost în permanenţă mobilizaţi pentru a putea interveni în zonele grav afectate. Practic, am avut o «celulă de criză» care a acţionat în măsura posibilităţilor peste tot unde a fost nevoie. Am ţinut legătura atât cu zonele afectate, cât şi cu instituţiile abilitate să intervină în cazul unor asemenea intemperii, în special cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În continuare, suntem în stare de alertă, deoarece chiar dacă furtuna a trecut, consecinţele acesteia sunt încă proaspete”, a afirmat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

În cadrul bilanţului s-a constatat că zona Sebiş – Moneasa este cea mai calamitată, dar aproape că nu există localitate care să nu fi fost afectată.

„La ora şedinţei, spitalele Sebiş, Moneasa, Dezna erau fără curent electric, de ieri. Nu există nici un fel de comunicare, nici pe telefon fix şi nici pe mobil, cu zonele Săvârşin şi Gurahonţ. Din informaţiile poliţiei o familie este dispărută, au fost mobilizaţi si jandarmii pentru căutare. 89 de localităţi din judeţ au avut probleme de alimentare cu energie electrică. Sunt afectaţi 42.000 de arădeni“, se arată într-o informare a CJ Arad.

Preşedintele Consiliului Judeţean a solicitat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului (DGASPC) să se deplaseze pe Valea Mureşului, până la Petriş, unde erau semnale că sunt pagube semnificative în sistemul DGASPC. Direcţia Administrativă a Consiliului Judeţean evaluează pagubele la construcţiile sociale.

Serviciul de Management al Spitalelor este pe teren să evalueze situaţiile din unităţile medicale. Direcţia Tehnică a CJA a plecat pe traseu spre cele mai afectate drumuri judeţene.

„S-a intervenit cu promptitudine şi eficienţă pe toate drumurile judeţene afectate. S-au îndepărtat copacii căzuţi sau alte obstacole care puteau îngreuna circulaţia. Am fost informat că nu mai există probleme cu infrastructura rutieră, dar verificăm în continuare pentru a nu exista nici o localitate izolată în judeţul Arad”, a declarat, la rândul său, vicepreşedintele CJ Arad, Sergiu Bîlcea.

„Solicităm Ministerului de Interne deblocarea posturilor de la ISU şi realizarea angajărilor de personal necesare intervenţiilor în situaţii de urgenţă. Dorim să dispunem de un aparat de intervenţie complet şi performant, în cazul unor asemenea calamităţi, cum a fost cea de ieri, care a lovit Aradul şi vestul ţării. Consiliul Judeţean a dotat ISU Arad cu tehnică şi echipamente în valoare de milioane de euro. Urmează ca Ministerul de Interne să asigure şi resursa umană necesară. De asemenea, Consiliul Judeţean a făcut o solicitare publică Guvernului pentru a include Aradul pe lista judeţelor calamitate şi, astfel, cei care au avut de suferit în urma furtunii de ieri să primească despăgubiri”, a mai declarat Iustin Cionca, preşedintele CJ Arad.

O persoană a murit şi 15 au fost rănite în urma furtunii produse în judeţul Arad. Zeci de copaci au fost doborâţi de vânt şi mai multe acoperişuri au fost smulse.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.