Ziarul electronic al arădenilor

Cinematograful „Solidaritatea“ a fost redeschis după 22 de ani

GALERIE FOTO Cinematograful „Solidaritatea“ din cartierul arădean Gai s-a redeschis publicului, vineri, după 22 de ani, iar primul film care a fost proiectat a fost „Două lozuri“, în regia lui Paul Negoescu.

Peste 100 de persoane au participat la prezentarea comediei inspirate după nuvela „Două loturi“, scrisă de Ion Luca Caragiale, iar la final au aplaudat în picioare, afirmând că reluarea proiecțiilor la acest cinematograf era mai mult decât necesară.

Înainte de începerea filmului, conducerea Centrului Municipal de Cultură Arad, reprezentată de Daniela Andreica Pădurean, director, și Ramona Crețu, director adjunct, au făcut o prezentare a celor trei cinematografe din municipiu – „Arta“, „Grădiște“ și „Solidaritatea – “, care au fost redeschise în ultimii ani. Cele două reprezentate ale CMC Arad au spus că proiecțiile la aceste cinematografe vor continua, mai ales că cererea din partea publicului este mare.

Cu ocazia de primei proiecții de film la Cinemtograful „Solidaritatea“, după 22 de ani, organizatorii evenimentului Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, în parteneriat cu Asociația Pro Fortuna, au organizat și o expoziție de fotografii intitulată „Cartierul Gai – între trecut și prezent“. Imaginile expuse au prezentat aspecte din trecutul cartierului, dar și din prezent, printre care și imagini de arhivă cu cinematograful „Solidaritatea“.

Printre cei prezenți vineri la vizionarea filmului s-au aflat persoane de toate vârstele, unele venite din localități limitrofe municipiului. De asemenea, au fost prezente persoane internate la Centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice de pe Calea Bodrogului, unele dintre acestea spunând că nu au mai fost la un film din anii tinereții.

Filmul a prezentat povestea a trei bărbați – Dinel, Sile și Pompiliu -, dintr-un mic oraș de provincie care au avut mare nevoie de bani așa încât au hotărât să cumpere un bilet la loto.

Ei au câștigat marele premiu la loto dar în scurt timp, biletul a fost furat așa că cei trei au pornit într-o călătorie să-l recupereze.

Căutând biletul câștigător, ei au trecut printr-o serie de situații și aventuri.

Solidaritatea după 22 de ani

Clădirea cinematografului „Solidaritatea“ a fost construită în anul 1929, după proiectul arhitectului Silvestru Rafiroiu şi a funcţionat ca şi cinematograf, în această locaţie fiind proiectate, în perioada 1929-1930, filme mute şi în anul 1933 primul film sonor românesc, „Insula şerpilor”.

Ultimul film a rulat la acest cinematograf în anul 1995, după care clădirea a fost abandonată.

Cinematograful „Solidaritatea” a intrat, la sfârşitul anului 2013, în patrimoniul municipiului Arad, fiind transformat în centru cultural, care a fost inaugurat în anul 2014.

Anul trecut, cinematograful „Solidaritatea“ a fost dotat cu mobilier și aparatură pentru proiecție și sonorizare, astfel aici pot fi organizate proiecții de filme.

Cinematograful „Solidaritatea“ din cartierul Gai este cel de-al treilea din oraș modernizat de municipalitate.

text&foto: actualitati-arad.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.