Ziarul electronic al arădenilor

Cinematograful din Grădiște, redeschis după 27 de ani

Cinematograful din cartierul Grădiște va fi redeschis după 27 de ani, iar primul film care va fi proiectat este „Băiatul și bestia“ (The boy and the beast), au anunțat reprezentanții Centrului Municipal de Cultură Arad.

„«Băiatul și bestia» este primul film care va fi proiectat la cinematograful din cartierul Grădiște, după o perioadă de 27 de ani, timp în care clădirea, care a fost abandonată de Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor România Film (RADEF), a fost preluată de municipalitatea arădeană“, se menționează într-un comunicat de presă remis de CMC Arad.

Filmul „Băiatul și bestia“, o animație HD, va rula sâmbătă, 29 aprilie, la ora 11.00. Intrarea este liberă.

„Aceasta este prima proiecție de film după reabilitarea cinematografului de către  municipalitate, care s-a încheiat anul trecut. Proiecția de la cinematograful din Grădiște face parte dintr-un program inițiat de Centrul Municipal de Cultură Arad în colaborare cu Asociația CitiZenit, care are ca scop, pe termen lung, revitalizarea cinematografelor arădene. Cinematograful Arta, cinematograful din cartierul Grădiște și cinematograful din cartierul Gai (fostul cinema «Solidaritatea») au fost preluate de Primăria Muncipiului Arad și aduse la standardele actuale de proiecție“, se mai menționează în comunicatul de presă.

Cinematograful din cartierul Grădiște, cunoscut ca Cinematograful CFR, fost construit în perioada interbelică (1920 – 1930). Din anul 1990 a fost închis de RADEF.

În 2012, Primăria Municipiului Arad a preluat clădirea de la RADEF, iar în 2016, în urma unei investiții, a fost transformată într-un centru cultural, unde vor putea fi vizionate filme și vor putea fi organizate spectacole.

Sala este prevăzută cu scenă, iar în spatele clădirii a fost amenajat un ecran mare, unde vor putea fi vizionate filme în aer liber.

Lucrările de reabilitare și dotare cu echipamente moderne au costat 1.669.491 lei și au cuprins asigurarea utilităților (apă, canalizare, gaz, energie electrică), consolidarea și refacerea parțială a etajului și a planșeului peste parter, termoizolarea clădirii, repararea acoperișului, refacerea finisajelor interioare și exterioare, înlocuirea tâmplăriei interior/exterior, recompartimentări interioare pentru amenajarea de grupuri sanitare, magazie, birou administrativ, refacerea instalațiilor de iluminat și de climatizare, dotarea cu mobilier și aparatură modernă de proiecție și sonorizare.

S-au mai realizat lucrări la grădina de vară a cinematografului, respectiv refacerea ecranului de proiecție, construirea a două grupuri sanitare noi și reamenajare exterioară.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.