Ziarul electronic al arădenilor

Cinci candidaţi pentru Primăria Zăbrani, la alegerile parţiale

Cinci candidaţi apar pe buletinele de vot de la alegerile pentru funcţia de primar care vor avea loc, duminică, în comuna arădeană Zăbrani, rămasă fără edil-şef după condamnarea definitivă la închisoare a lui Marian Toader.

Reprezentanţii Biroului de Circumscripţie Comunală 74 Zăbrani au declarat joi, pentru Agerpres, că în cursa pentru funcţia de primar sunt validaţi următorii candidaţi: Viorica Moldovan – PMP; Andrei-Cătălin Crişan – AUR; Florin Lazăr – USR PLUS; Florin Oltean – PSD şi Dănuţ Codrean – PNL.

Preşedintele Biroului de Circumscripţie Comunală 74 Zăbrani, judecătorul Cosmin Branc, a declarat că pe parcursul campaniei electorale a existat o singură plângere, legată de afişajul electoral, dar care a fost respinsă pentru că a rămas fără obiect.

Conform sursei citate, pentru alegerile parţiale de la Zăbrani au fost deschise patru secţii de votare, două în satul reşedinţă de comună – Zăbrani şi câte una în satele aparţinătoare Chesinţ şi Neudorf. Secţiile vor fi deschise alegătorilor de la ora 7.00 la ora 21.00.

Aproximativ 3.700 de persoane dintre cei 4.300 locuitori ai comunei sunt aşteptate la vot, iar buletinele au fost tipărite şi vor ajunge la secţiile de votare sâmbătă seara.

Funcţia de primar al comunei Zăbrani a rămas vacantă după ce fostul edil, Marian Toader (PNL), a fost condamnat definitiv la 4 ani şi 4 luni de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi de spălare de bani, în legătură cu obţinerea fără drept a unor fonduri europene.

Sentinţa definitivă a fost pronunţată în 28 ianuarie 2021, de Curtea de Apel Timişoara, după ce prima instanţă l-a condamnat pe edil, în martie 2020, la patru ani de închisoare.

În decembrie 2015, DNA anunţa că, în perioada 2010 – 2014, Radu Viorel Popa, reprezentant al firmelor Belle Fruct şi Best New Mill, şi Marian Toader, primar al comunei Zăbrani, au constituit un grup infracţional la care au aderat ulterior şi Jean Cîrja şi Valer Pop, reprezentanţii unor firme, în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene.

„Valoarea totală a sumelor de bani încasate pe nedrept de firma administrată de inculpatul Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 13.666.917 lei (circa 3 milioane euro, la acea dată – n.r.) reprezentând valoarea sprijinului financiar nerambursabil pentru două campanii agricole“, menţiona un comunicat DNA emis în urmă cu peste cinci ani.

Primarul comunei Zăbrani, condamnat definitiv la închisoare cu executare

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.