Ziarul electronic al arădenilor

Cheltuieli de milioane de lei pentru un aeroport fără curse

aeroportul-aradAeroportul Internațional Arad generează cheltuieli de exploatare de aproximativ 2,6 milioane de lei/an, în condițiile în care nicio companie aeriană nu s-a arătat interesată să-l folosească pentru operarea de zboruri, spun cei din conducerea Consiliului Județean.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, consideră ca fiind lipsită de sens afirmația consilierilor județeni din opoziție care spun că Aeroportul Arad urmează să fie cedat Timișoarei.

Cionca spune că în eventualitatea în care Aeroportul Arad va fuziona cu Aeroportul „Traian Vuia“ din Timișoara, instituțional, „acesta nu va avea nicio legătură cu orașul vecin, în condițiile în care aeroportul din Timișoara este administrat în prezent de Ministerul Transporturilorׅ“.

Conducerea Consiliului Județean Arad a prezentat, marți, în fața presei și a consilierilor județeni prezenți la ședința extraordinară, demersurile care au fost făcute pentru găsirea unei soluții în vederea rentabilizării Aeroportului Internațional Arad.

Conform conducerii CJ Arad, principala realizare, de la începerea mandatului, a fost reintroducerea Aeroportului în Masterplanul General de Transport.

„Prin acest demers ne-am deschis oportunitatea de a accesa fonduri europene pe care le vom folosi pentru dotare și modernizare în valoare de 27 de milioane de euro“, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Claudia Boghicevici.

Boghicevici a mai spus că banii care vor veni la aeroport pe această cale vor putea fi folosiți pentru lucrări de modernizare a pistei de decolare-aterizare, pentru asigurarea compatibilităţii cu căile de rulare şi platformă și se vor putea asigura infrastructura, echipamentele şi utilajele de asistenţă a navigaţiei.

În același timp, din aceleași fonduri se va putea asigura conectivitatea aeroportului conform cerinţelor Masterplanului, toate aceste investiții fiind necesare pentru menținerea Aeroportului Arad la parametrii normali de funcționare, a mai menționat Boghicevici.

Potrivit celor din conducerea CJ Arad, Aeroportul a fost „o permanentă preocupare pentru administraţia locală“.

„Pentru ca Aeroportul să fie funcţional şi să poată atrage curse aeriene, a fost necesară modernizarea terminalului de pasageri, respectiv transformarea Terminalului Cargo în terminal de pasageri, un demers iniţiat în 2013, pus în aplicare în urma HCJA 215/2013, şi finalizat în 2016. Această hotărâre a fost votată în unanimitate, așadar și de reprezentanții PSD membri în fostul Consiliu și care contestă astăzi această investiție. În plus, aceeași consilieri au votat «pentru» și la propunerea privind mandatarea reprezentanţilor judeţului Arad în AGA, pentru pregătirea şi realizarea procesului de privatizare“, a declarat președintele CJ Arad, Iustin Cionca.

Președintele CJ Arad a mai afirmat că, acum însă, „aceeași consilieri duc un adevărat război mediatic pentru a opri o posibiliă preluare a Aeroportului de către Ministerul Transporturilor“.

„Consider că pentru Aeroport ne trebuie soluţii administrative, nu dispute politice la care îi invit să participe și pe colegii din opoziție“, a spus Iustin Cionca.

Conducerea CJ a mai spus că, în prezent, Aeroportul Arad generează cheltuieli de exploatare de aproximativ 2,6 milioane de lei/an, în condițiile în care, în ciuda eforturilor făcute de Consiliul Județean, nicio companie aeriană nu s-a arătat deocamdată interesat să-l folosească pentru operarea de zboruri.

„Dacă aeroportul ar fi preluat de Ministerul Transporturilor, aceste cheltueli ar fi suportate din bugetul Ministerului și, astfel, s-ar putea face o economie substanțială la bugetul județului. În plus, un parteneriat cu Ministerul deschide oportunități multiple pentru aducerea la Arad a unor operatori aerieni“, au mai spus cei din conducerea Consiliului Județean Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.