Ziarul electronic al arădenilor

CET-urile au rămas fără bugete din cauza salariilor „nesimțite“

DSC_0130Bugetele de venituri și cheltuieli ale CET Lignit şi CET Hidrocarburi pentru acest an nu au fost aprobate joi, în ședința Consiliului Local Municipal Arad, deoarece managerii celor două unități au refuzat să își facă publice salariile, acestea fiind, conform unor surse, de aproximativ 8.000 lei/lunar, în timp ce un paznic câștigă 3.000/lunar.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a cerut consilierilor locali retragerea proiectelor de hotărâre privind aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli ale celor două CET-uri.

Consilierul local Cătălin Lazurcă a cerut, verbal, managerilor celor două centrale să facă publice organigramele, statele de funcţii şi salariile angajaţilor. În răspunsul primit se arată că nu este posibil să se facă publice valoarea salariilor, acestea fiind confidenţiale.

Cătălin Lazurcă a mai afirmat că, joi, cu câteva minute înainte de începerea şedinţei Consiliului Local Municipal, a primit o informare din care lipseşte valoarea salariilor echipei manageriale.

„Am primit cu puțin înainte de începerea ședinței un răspuns din partea celor două societăți, dar nu conține datele solicitate de noi. Au fost menționate doar salariile generice fără, însă, a fi trecute și veniturile salariale ale conducerii. În plus, în nota de la subsolul paginii este precizat că sumelor menționate li se adaugă sporuri, fără a se intra însă în detalii”, a afirmat Lazurcă.

În acest condiții, Falcă a decis să retragă de pe ordinea de zi a şedinţei de joi bugetele celor două instituţii.

„Dacă o solicitare a unui consilier local este astfel tratată, propun să nu aprobăm bugetul şi să-i invităm pe managerii care au salarii de 8.000 de lei să vină să ne prezinte ce le-am cerem. Prea s-au ridicat salariile acolo şi prea s-au acoperit cu bani subvenţiile la preţul căldurii. Nu este normal ca noi să subvenționăm prețul gigacaloriei, iar ei să-și crească salariile”, a declarat Gheorghe Falcă.

Primarul a mai adăugat că managerii celor două centrale „trebuie să se prezinte la comisii şi să explice de ce paza se face cu salariaţi din interior, care câştigă şi 3.000 de lei, lunar”.

Conform primarului, după implementarea proiectului finanţat cu fonduri româno-elveţiene, care prevede construirea unei centrale termice pe biomasă în Aradul Nou, s-ar putea ca municipalitatea să nu mai cumpere agentul termic de la CET-uri.

„S-ar putea să nu mai cumpărăm nimic de la CET. Să folosim doar biomasa. Şi atunci o să ajungem să subvenţionăm salariile celor de CET”, a spus primarul.

Iniţiativa primarului de a cere date cu privire la salarizarea celor de la CET-uri a fost aprobată şi de consilierii Opoziţiei.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.