Ziarul electronic al arădenilor

Cererea societății civile: Dezbatere publică pentru canalul Mureșel

canalul-muresel-300x188Reprezentanții societății civile din Arad cer Primăriei organizarea unei dezbateri publice privind canalul Mureșel, care traversează orașul și reprezintă o importantă sursă de poluare pentru populație.

Cererea a fost făcută în timpul acțiunii de protest organizată, sâmbătă, în Parcul „Eminescu“, împotriva intenției municipalității de a amenaja un pasaj subteran și o parcare în această zonă.

Sebastian Bulumac, unul dintre organizatorii protestului, a afirmat, sâmbătă, că, pe lângă problema Parcului «Eminescu“, şi problema canalului Mureşel este importantă pentru locuitorii oraşului.

„În ceea ce priveşte canalul Mureşel, solicităm administraţiei publice să organizeze o dezbatere publică, la care să fie invitaţi specialişti din domeniu, care să ofere soluţii în acest caz”, a spus Sebastian Bulumac.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunţat, recent, că va demara o campanie de strângere de semnături pentru a determina autoritățile centrale să pună în practică un proiect privind amenajarea canalului Mureșel.

Falcă spus că această campanie va fi organizată împreună cu societatea civilă, iar semnăturile vor fi înmânate parlamentarilor, pentru a susține la nivel guvernamental finanțarea proiectului.

La rândul său, Mircea Purcaru, directorul ANIF Arad, în administrarea căruia se află canalul Mureșel, a afirmat că a analizat cu „maximă atenţie şi responsabilitate“ problema canalului.

„Voi face demersuri în continuare pentru găsirea celei mai bune soluţii privind canalul Mureşel“, a afirmat Mircea Purcaru.

Canalul Mureşel este administrat de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Arad, ai cărei reprezentanţi au depus, în anul 2012, un proiect pentru intubarea şi decolmatarea acestuia. Proiectul, în valoare de 17,6 milioane lei, nu a mai fost finanţat de Guvern.

O dezbatere pe această temă a fost organizată, în anul 2012, de Asociaţia „Voluntarii Lunca Muresului”.

În cadrul dezbaterii s-a propus înființarea unui grup de lucru format din reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile format din 7 persoane care să conducă la depistarea tuturor surselor de polaure şi identificarea modalităților de finanțare pentru integrarea canalului în peisajul urban al orașului, propuneri care nu s-au mai concretizat.

Canalul Mureşel este cel mai poluat afluent al râului Mureş, fiind folosit pentru deversarea apelor menajere din unele locaţii din centrul oraşului, având un miros greu suportabil pe timpul varii şi fiind un focat de infecţie pentru arădeni.

CITITI SI:

Semnături pentru canalul Mureșel din Arad

Mircea Purcaru: „Primarul Gheorghe Falcă a găsit un nou motiv să arunce praf în ochii arădenilor“

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.