Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Cercetare penală. Un medic a pensionat zeci de angajați de la Penitenciarul Arad

Zeci de persoane din cadrul Penitenciarului Arad, cu vârste cuprinse între 40 și 48 de ani, au beneficiat de pensionare înainte de împlinirea condiţiilor legale, reușind să se pensioneze medical, cu ajutorul unui medic, care acum este cercetat penal.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a lui Eugen Silviu Poșiar, medic primar, şeful Secţiei Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgenţă Timişoara (angajat ca personal contractual civil), pentru luare de mită (2 fapte) și trafic de influenţă (2 fapte).

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

„Începând cu luna noiembrie 2016, în rândul personalului Penitenciarului Arad s-au intensificat preocupările legate de încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare medicală (pensia fiind aproximativ egală cu venitul salarial). Concret, în schimbul unor sume de bani, persoanele doritoare să se pensioneze în această modalitate apelau la medicul Poşiar Eugen Silviu, care, în situaţia în care nu identifica afecţiuni ce puteau reprezenta un impediment în desfăşurarea activităţii profesionale a «solicitanţilor», proceda la stabilirea unui diagnostic nereal (afecţiuni cardiace despre care afirma că nu pot fi stabilite cu exactitate pe fondul lipsei unei aparaturi performante, probleme pulmonare ori alte afecţiuni grave).

Medicul acorda concedii medicale pe care le prelungea până la limita a 90 de zile, dar și întocmea actele necesare programării în faţa comisiei de specialitate.

Ulterior, în baza documentelor puse la dispoziţie, membrii comisiei declarau persoanele respective „apt limitat“, aspect care le permitea acestora să iasă la pensie.
„În modalitatea expusă, până în prezent, au beneficiat de pensionare înainte de împlinirea condiţiilor legale sau au iniţiat demersuri în acest sens un număr de peste 70 persoane din cadrul Penitenciarului Arad cu vârste cuprinse între 40 – 48 ani“, se arată într-un comunicat de presă remis de DNA.

Conform sursei citate, în acelaşi context, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, medicul Eugen Silviu Poşiar, a primit de la două persoane sumele de 1.400 de euro şi 2.000 lei.

De asemenea, medicul a mai pretins de la alte două persoane sume neprecizate de bani, pentru a-i determina pe membrii comisiei de expertiză din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgenţă Timişoara să decidă clasarea acestora din motive medicale.

În cursul zilei de joi, medicul Poşiar Eugen Silviu va fi prezentat Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

UPDATE

Magistraţii Tribunalului Timiş au emis, joi seara, mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele medicului Eugen Silviu Poşiar, şeful Secţiei medicină internă a Spitalului Militar Timişoara, acuzat de luare de mită de procurorii DNA Timişoara.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.