Ziarul electronic al arădenilor

Centrul de Transfuzie Sanguină din Arad, renovat

Centrul de Transfuzie Sanguina AradCentrul de Transfuzie Sanguină din Arad va fi renovat și dotat cu echipament de recoltare sanguină, până la sfârșitul acestui an, în cea de a doua etapă a proiectului „O șansă pentru viață“.

Proiectul este derulat de Asociația React și finanțat de Fundația Vodafone România și este implenetat în zece centre de transfuzii sanguină din țară, printre care și în cel din Arad.

Fiecare dintre aceste centre vor beneficia de renovare şi dotare cu aparatură modernă în baza unei analize de nevoi realizate de organizatori în primele luni ale acestui an.

Astfel, centrele judeţene din Arad, Alba Iulia, Braşov, Constanţa şi Călăraşi vor beneficia de renovarea circuitului donatorilor şi dotare cu echipament de recoltare sanguină, iar centrele din Bistriţa, Drobeta-Turnu Severin, Sfântu Gheorghe, Slobozia şi Târgu-Mureş vor fi dotate cu aparatură şi echipamente noi, performante, folosite în recoltarea şi prelucrarea sângelui.

„Criteriile după care am selectat cele zece centre, la fel ca şi anul trecut, sunt unele transparente. Am ţinut cont, pe de o parte, de numărul de donatori, şi pe de altă parte de gradul de deteriorare, în special în ceea ce priveşte circuitul donatorului, sau de lipsa aparaturii medicale moderne. Prin renovarea noilor centre vrem să ne reîntărim angajamentul de a susţine donatorii de sânge şi personalul medical în activitatea pe care o desfăşoară, salvatoare de vieti omenesti“, a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România.

Această nouă etapă a programului „O şansă pentru viaţă“ este finanţată de Fundaţia Vodafone România cu 190.000 de euro.

„Donarea de sânge este gestul prin care fiecare dintre noi, atâta timp cât avem o stare bună de sănătate, putem să salvăm vieţi. Când am demarat proiectul de renovare a centrelor de transfuzie sanguină, am pornit de la o realitate descurajatoare pentru potenţialii donatori: spaţiile de întâmpinare şi de donare propriu-zisă erau slab dotate şi neprimitoare, uneori chiar insalubre. Prin proiectul «O şansă pentru viaţă» am reuşit să asigurăm spaţii de donare la standarde europene pentru români, dar şi să mobilizăm şi să educăm populaţia în legătură cu importanţa vitală a donării, prin sesiunile mobile de donare de sânge“, a declarat Anca Ştefan, preşedintele Asociaţiei React.

„O şansă pentru viaţă“ este cel mai amplu program naţional de donare de sânge derulat până în prezent în România.

Programul, implementat de Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România, a fost lansat în mai 2008 cu scopul de a îmbunătăţi sistemul transfuzional românesc.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.