Ziarul electronic al arădenilor

Centenarul Marii Uniri. A fost lansat programul manifestărilor

Programul oficial al manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918 a fost lansat de autoritățile arădene, luni seara, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“, în prezența a sute de persoane.

Cu această ocazie, Primăria Municipiului şi Consiliul Judeţean au  prezentat proiectele de infrastructură culturală și istorică prin care Aradul va marca Anul Centenar, dar şi propunerile de evenimente cultural, precum și programul editorial special dedicat Marii Uniri.

Reabilitarea „Crucii Rafiroiu“ din Parcul „Mihai Eminescu“, amenjarea Pieței Catedralei și a Falezei Mureșului sunt doar o parte dintre proiectele de infrastructură culturală pe care Primăria le va realiza anul viitor.

De asemenea, Consiliul Județean își propune realizarea Sălii Unirii, renovarea Palatului Unirii, dar și amenajarea, în fața sediului CJ, a Parcului Centenarului sau Parcul 1918.

Agenda evenimentelor culturale mai cuprinde expoziția tematică „Arădeni în Războiul cel Mare“, Maratonul filmului românesc – arc peste timp, 1918 în muzica românească, franceză și engleză“, Zilele economiei arădene, Târg de carte în aer liber, 100 de artiști, 100 de ani de istorie modernă, etc. Șirul evenimentelor dedicate Centenarului va culmina, anul viitor, cu spectacolele organizate chiar de Ziua Națională a României.

„2018 va fi anul în care cu toții, administrația, oamenii de cultură, istoricii, artiștii Aradului și întreaga comunitate suntem chemați să sărbătorim Centenarul Marii Uniri. (…) Privind către momentul istoric al unificării, găsim motive de sărbătoare. Este esențial pentru noi să ne bucurăm împreună de cele ce au urmat. În primul rând să ne bucurăm că principiile atât de generoase și de democratice ale Marii Uniri, făcute uitate și chiar oprimate vremelnic în deceniile tragediei comuniste, au fost reînviate – și că România de azi e o țară în care democrația și libertățile cetățenești nu sunt doar afirmate, ci și trăite din ce în ce mai profund. România de azi e așa pentru că anii care s-au scurs din 1918 s-au adunat și s-au împlinit ca ani care ne-au adus mai aproape unii de alții. Sunt o sută de ani care ne unesc. Aceasta e realitatea profundă pe care dorim să o celebrăm, aici, la Arad“, a spus primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, administrația arădeană va oferi 1.500 de distincții jubiliare.

Prima dintre ele a fost înmânată, luni seara, primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, unul dintre invitații evenimentului.

„Prea puțin s-a vorbit despre faptul că Aradul este capitala politică a Marii Uniri, că aici la Arad s-a pregătit Unirea. (…) Dacă nu ar fi fost Aradul, nu ar fi fost nici Alba Iulia. Dacă nu ar fi fost Aradul și Alba Iulia, poate azi nu nu vorbeam că mai avem un pic până serbăm 100 de ani de la înfăptuirea statului român, nu-i spun modern,  eu îi spun statul român, mai avem din păcate foarte mult de modernizat și mă gândesc că viitorii 100 de ani trebuie să fie altfel pentru România”, a spus Mircea Hava.

Programul propus de autorităţile locale are ca scop punerea în valoare a contribuției Aradului la Marea Unire.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.