Primăria a solicitat Guvernului trecerea fostului poligon militar din Pădurea Ceala în domeniul public al municipiului Arad, zona urmând să fie folosită pentru amenajarea unei zone de agrement.
Solicitarea a fost făcută în condițiile în care poligonul nu mai este folosit de mulți ani, iar municipalitatea intenționează să cuprindă terenul de peste 93.000 mp în proiectul de investiții „Revitalizarea zonei străzii Mărului și amenajarea ca zonă de agrement”.
Proiectul inițiat de primarul Aradului are avizul Ministerului Apărării Naționale, în propietatea căruia se află fostul poligon militar.
Conform proiectului de hotărâre, care va fi supus votului consilierilor locali, după preluare, terenul va fi utilizat pentru extinderea proiectului de investiții „Revitalizarea zonei străzii Mărului și amenajarea ca zonă de agrement”, până la data de 31 decembrie 2023, cu fonduri din bugetul local.
„În cazul în care nu se respectă destinația și termenul, acesta revine de drept în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Apărării Naționale“, se menționează în proiectul de hotărâre prin care se solicită Guvernului trecerea terenului în administrarea municipiului Arad.
Municipalitatea și-a exprimat intenția de a realiza un complex sportiv în zona străzii Mărului din Arad, care ar urma să cuprindă terenuri pentru practicarea unor sporturi, un parc chinologic, dar și o zonă pentru pescuit.
Complexul sportiv din zona străzii Mărului ar urma să cuprindă terenuri în aer liber pentru practicarea tenisului de câmp (minimum 6, cu suprafața de joc din zgură și tribune cu 200 locuri în gradene), terenuri de baschet (minimum 4, cu suprafața de joc din tartan), terenuri pentru volei (minimum două, cu suprafața de joc din tartan), terenuri pentru handbal (minimum două, cu suprafața de joc din asfalt).
De asemenea, mai sunt prevăzute minimum două terenuri pentru fotbal, cu gazon sintetic, dar și un teren pentru rugby 1, tot cu gazon sintetic.
Tot în cadrul complexului vor fi amenajate piste pentru atletism, dar și piste pentru skateboard, pe categorii de dificultate și vârstă.
În zonă ar urma să fie amenajat și un parc chinologic, iar municipalitatea a prevăzut și zone pentru pescuit, după amenajarea malurilor bălților Homocul Mare și Homocul Mic. Aici ar urma să fie realizate debarcadere, pontoane, locuri de picnic și campare.
În documentația pentru licitația pentru întocmirea studiului de fezabilitate se arată că „necesitatea investiţiei derivă din faptul că zona propusă spre amenajare trebuie asanată și modernizată, deoarece poate asigura condițiile pentru agrement și sport atât pentru cetățenii din cartierul Faleza Sud, cât și din oraș“.
„Prin punerea în valoare a zonei se asigură totodată și protecția mediului. Drumurile realizate limitrof zonei propuse, precum și pistele de biciclete realizate prin alt proiect asigură legătura spre Pădurea Ceala și, respectiv, spre Lunca Mureșului. De asemenea, prin investiția propusă se asigură reconstruirea structurii funcționale și a cadrului natural urbanistic – arhitectural adaptat la noile condiții din această zonă; crearea condițiilor pentru practicarea unor sporturi urbane variate; îmbinarea activităților productive existente în zonă cu cele de sport și agrement; extinderea utilităților în zonă și stoparea deteriorării mediului“, se mai menționa în documentele pentru licitație.