Ziarul electronic al arădenilor

Ce lucrări au fost făcute în cadrul programului de regenerare urbană

Primăria Arad a prezentat stadiul lucrărilor din cadrul programului de regenerare urbană a spațiilor dintre blocuri, din mai multe cartiere din municipiu, proiect în valoare de 50 de milioane de euro.

Conform Primăriei, vremea favorabilă până la această dată a permis constructorilor să avanseze semnificativ.

Din datele prezentate de administrația locală reise că, în zona Vlaicu-dreapta, cvartalele 4 și ,5 au fost finalizată asfaltarea, urmând ca în câteva zile aceasta să fie realizată și în cvartalul 9. În cvartalele 1, 2, 3 și 10, stadiul lucrărilor este cel al pregătirii pentru asfaltare.

Pentru zona Vlaicu-stânga, a fost acordată autorizația de construire și se așteaptă ordinul de începere.

„Zona Alfa dispune de o parcare Fast Park, aflată în faza de finalizare a fundației. În cvartalele 8 și 9 este deja turnat asfalt, până la finalul săptămânii urmând să se toarne asfalt și în cvartalul 10, în funcție de condițiile meteo. Săpătura generală, canalizarea și stratul de balast sunt finalizate în cvartalele 3, 4, 5 și 7“, se arată în prezentarea Primăriei.

Conform sursei citate, în cartierul Confecții, lucrările au avansat până la asfaltare în cvartalele 2 și 5, iar cvartalele 1, 3, 4, 6 și 7 se află în faza fundației de balast.

„În ceea ce privește zona Micalaca 100 – 200, în cvartalele 12, 14 și 15 se pregătește turnarea asfaltului, iar în cvartalele 4 și 16 această etapă este deja finalizată.

Micalaca 300 are două parcări Fast Park, respectiv 4 și 5, a căror fundație este finalizată.  În cvartalele 6 și 8, constructorul pregătește turnarea asfaltului. Parcarea Fast Park 3 din zona Micalaca 500 are finalizată complet fundația, urmând să se procedeze la realizarea structurii metalice. În cursul săptămânii viitoare, se va turna asfalt în cvartalele 2 și 5, în timp ce cvartalele 3, 4, 6 și 17 sunt în faza de fundație de balast“, se mai menționează în informarea administrației locale.

Potrivit Primăriei, „impactul produs prin realizarea proiectului de regenerare urbană va consta, la finalul realizării lucrărilor, în asigurarea confortului optic pentru locatari, creșterea numărului de locuri de parcare, eliminarea zonelor insalubre, reducerea poluării mediului prin diminuarea zgomotului si eliminarea prafului, asigurarea scurgerii etc“.

Proiectul privind regenerarea urbană a fost premiat de Asociația Municipiilor, la Gala AMR din 12 noiembrie, pentru „Excelență în Regenerare Urbană a Spațiilor Publice”.

„Mă onorează şi mă bucură în egală măsură faptul că municipiul Arad a primit acest premiu. Întotdeauna am spus că în România nu există un proiect de o asemenea amploare şi complexitate. Regenerarea urbană a spațiilor dintre blocuri, proiect în valoare de 50 de milioane de euro, va aduce beneficii cetățenilor acestui oraş din punctul de vedere a spaţiului verde, a locurilor de joacă, a parcărilor, a trotuarelor. Vorbim despre kilometri pătraţi întregi de spaţiu verde reabilitat, noi locuri de joacă amenajate, 8 parcări supraterane ce vor genera aproape 8 000 de locuri de parcare între blocuri“, a spus primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

Acesta a mai afirmat că experții care au analizat proiectele administrațiilor locale au apreciat efortul depus de municipalitatea arădeană.

„M-a bucurat în mod special expunerea domnului rector al Universității de Arhitectură şi Urbanism din București, care la rândul său, a subliniat dimensiunea acestui proiect ambițios. Consider că este un premiu meritat, pentru care s-a muncit foarte mult până să se ajungă în acest punct, drept pentru care îl dedic echipei de specialiști din cadrul Primăriei Arad care sunt implicați în realizarea lui. Nu în ultimul rând, dedic acest premiu cetățenilor municipiului care în acest moment simt disconfortul lucrărilor.  Îi asigur că finalul va fi unul pozitiv”, a declarat primarul Gheorghe Falcă.

Proiectul privind regenerarea urbană a spațiilor din zona blocurilor din cartierele Alfa, Faleza Mures, Confecții, Micălaca, Vlaicu și centru, inclusiv zona protejată a municipiului Arad, vizează îmbunătățirea cadrului de viață în municipiul Arad, prin redefinirea și modernizarea lucrărilor de urbanizare primară și secundară, în special în cartierele de blocuri construite în perioada comunistă.

În cadrul proiectului sunt definite șase mari zone pentru intervenție: cartierul Aurel Vlaicu, partea stângă, respectiv la dreaptă a arterei principale, Micălaca are trei zone (zona dintre Calea Lipovei și str. Voinicilor, zona 300, respectiv zona blocurilor 500-700), cartierul Alfa și zona centrală.

Lucrările vor consta în amenajare spații verzi, locuri de joacă și recreere, modernizarea căilor de acces și a iluminatului public, amenajare de parcări, inclusiv construirea de parcări colective etajate.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.