Ziarul electronic al arădenilor

Ce le recomandă MAE românilor care merg în străinătate de Paşti

calatorieMinisterul Afacerilor Externe (MAE) pune la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să călătorească în străinătate cu ocazia Sărbătorilor de Paşte o serie de recomandări de călătorie.

Într-un comunicat de presă remis marţi, MAE arată că cele mai multe deplasări în străinătate se desfăşoară fără probleme, dar pentru prevenirea unor situaţii neplăcute, cum au mai fost semnalate anterior, cetăţenii români sunt rugaţi să aibă în vedere anumite aspecte.

În ceea ce priveşte documentele de călătorie, celor care urmează să călătorească în afara graniţelor li se recomandă să se asigure că au aceste acte valabile şi în bună stare.

„Aveţi grijă în permanenţă de documentele dumneavoastră de călătorie! Este indicat să păstraţi documentele şi valorile personale în locuri sigure şi să nu le expuneţi în mod vizibil în autovehicule. Faceţi două fotocopii ale paşaportului/ cărţii de identitate (una luaţi-o cu dumneavoastră şi una lăsaţi-o într-un loc sigur ca rezervă ori păstraţi-o într-o bază de date electronice la care să aveţi acces). Este indicat să aveţi cu dumneavoastră, pe lângă un document de călătorie valabil, şi un alt document românesc (preferabil cu fotografie – exemplu permisul de conducere)“, precizează MAE.

Cetăţenilor români li se aminteşte că, în cazul pierderii documentelor de călătorie, trebuie să contacteze cea mai apropiată reprezentanţă diplomatică a României în străinătate pentru a declara pierderea acestora şi eliberarea unor documente de călătorie provizorii.

De asemenea, MAE oferă şi informaţii legate de paşii de urmat în caz furtului documentelor.

„În situaţia furtului documentelor de călătorie, trebuie să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie pentru declararea furtului şi eliberarea unei adeverinţe în acest sens. Numai cu declaraţia de la poliţie privind furtul vă puteţi adresa unei reprezentanţe diplomatice a României pentru eliberarea unor documente provizorii de călătorie“, arată sursa citată.

Cetăţenii români sunt informaţi că, pentru a reveni în România în cazul pierderii, furtului, expirării sau distrugerii ori deteriorării paşaportului sau a cărţii de identitate româneşti, misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României pot elibera, în regim de urgenţă, un titlu de călătorie.

„În cazul în care nu mai aveţi documente de călătorie româneşti şi vă aflaţi într-o ţară în care România nu are reprezentanţă diplomatică, puteţi solicita un document de călătorie de urgenţă unei misiuni diplomatice/oficiu consular al unui stat membru al Uniunii Europene“, explică MAE cetăţenilor care ar putea să se afle într-o astfel de situaţie.

În ceea ce priveşte condiţiile de călătorie, cetăţenii români sunt îndemnaţi să consulte site-ul instituţiei la secţiunea „Condiţii de Călătorie“ şi să se informeze asupra situaţiei de securitate din ţară de destinaţie la rubrica „Alerte de călătorie“.

Totodată, românii sunt sfătuiţi să evite deplasarea în zone periculoase.

„Dacă vă aflaţi în dificultate în străinătate, contactaţi ambasada sau consulatul României pentru a putea beneficia de asistenţa consulară de specialitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare“, le recomandă MAE celor care vor să se deplaseze în afara graniţelor.

Aceştia sunt sfătuiţi să încheie o asigurare medicală de călătorie înainte de efectuarea deplasării şi să-şi procure din timp cardul european de asigurări sociale de sănătate.

„Asigurarea privată nu poate fi considerată un înlocuitor al Cardului European, ci doar un mijloc complementar de asigurare a accesului mai facil la anumite servicii medicale. În cazul în care călătoriţi împreună cu un copil minor, încheiaţi şi pentru acesta o asigurare medicală de călătorie“, menționează MAE.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.