Ziarul electronic al arădenilor

Ce le-a pregătit primarul Falcă protestatarilor de la Filarmonică

IMG_6663Activitatea artiștilor de la Filarmonica de Stat din Arad, care au organizat mai multe proteste împotriva conducerii instituției, va fi monitorizată video, accesul acestora în Palatul Cultural se va face pe bază de cartelă, pentru verificarea prezenței la locul de muncă, iar de anul acesta vor fi organizate concerte și la sfârșit de săptămână.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, i-a acuzat, miercuri, pe sindicaliștii de la Filarmonică că protestează „fără o anumită logică“, deoarece angajările sunt blocate de Guvern.

„Filarmonica este o instituţie serioasă. În linii mari îşi îndeplineşte obiectivele, dar am constatat că de la o vreme există un grup, sindicatul, care protestează fără o anumită logică. Pentru că acel grup ştie că şi anul trecut Ministerul de Finanţe a blocat angajările şi astăzi se poate constata acelaşi lucru. De aceea, dacă acest grup ar fi serios, ar face miting în faţa Prefecturii, la domnul prefect, care reprezintă Guvernul, la Ministerul de Finanţe, reprezentant prin Administraţia Finanţelor Publice a Judeţului Arad”, a spus Gheorghe Falcă.

Primarul a mai spus că activitatea Filarmonicii de Stat Arad este subvenţionată la sută, din bugetul local, astfel că i se pare normal ca programul instituţiei să fie adaptat „nevoilor cetăţenilor“.

„Cetăţenii Aradului susţin activitatea filarmonicii, prin subvenţiile acordate de municipalitate, în valoare de peste 96 la sută, şi îi avertizez pe cei care au protestat că Filarmonica nu este a sindicaliştilor. De aceea, în bugetul de anul acesta o să solicităm un număr de concerte, o să solicităm ca sâmbăta să existe concerte, ca duminica să existe concerte. Cred că cei din orchestră trebuie să se adapteze solicitărilor cetăţenilor şi nu cetăţenii să se adapteze mofturilor unor oameni. Vă garantez că vom avea concerte sâmbăta şi duminica”, a precizat primarul Falcă.

De asemenea, primarul a mai spus că instrumentele vor fi folosite strict în instituţie, iar activitatea angajaţilor va fi supravegheată cu camere video.

„Vă garantez că instrumentele care sunt cumpărate pe bani publici vor sta în instituţie şi nu vor merge la alte evenimente. Vă garantez că va exista un program de lucru destul de serios, pentru că vom introduce în interiorul instituţiei camere de luat vederi, intrarea va fi cu cartelă . Cred că atunci situaţia va fi normală şi relaţia între manager şi instituţie va fi normală”, a explicat primarul, care a mai spus că nu este de acord cu limbajul managerului (Alin Văcean – n.r.), iar „lucrul acesta trebuie corectat“. „Iar dacă nu-l corectează, poată să plece în altă parte”, a afirmat Falcă.

Primarul că Filarmonica este o instituție care s-a mişcat „agresiv“.

„Una este povestea managerului şi alta este absurditatea de a dori să impui totul într-o filarmonica. Acest sindicat a schimbat doi directori în mandatul meu. Este singura instituţie care s-a mişcat agresiv şi doreşte să schimbe şi un al treilea manager. Eu nu am o problemă cu managerul. Există o comisie care verifică activitatea acestuia, dar vă garantez că legea este generală şi va fi aplicată strict, la Filarmonica”, a declarat Gheorghe Falcă.

Sindicaliștii de la Filarmonica de Stat din Arad au protestat, marți, pe treptele Palatului Cultural, solicitând demisia directorului instituției, Alin Văcean, completarea schemei de personal, dar și încetarea presiunilor asupra artiștilor.

La protestul intitulat „S.O.S. Salvați Filarmonica“ au participat aproximativ 40 de membri ai Sindicatului Artiștilor Interpreți din Filarmonica Arad, la care s-au alăturat şi câteva persoane care participă la concertele Filarmonicii.

CITITI SI: Precizări venite din partea conducerii Filarmonicii de Stat Arad

comentarii

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.