Ziarul electronic al arădenilor

Ce evenimente va organiza Centrul Cultural Județean Arad, în acest an

Popstar: 25 mai, ora 17.00, Teatrul de Marionete Arad

Consiliul Judeţean Arad prin Centrul Cultural Judeţean Arad organizează cea de-a XXVIII – a ediţie a Festivalului Concurs „Pop-Star”. Ediţia din acest an îşi propune, la fel ca celelalte, să descopere şi să sprijine afirmarea tinerelor talente din domeniul interpretării muzicii pop, la concurs participând elevi talentaţi ai liceelor de arte şi ale şcolilor populare de arte din întreaga ţară.

Invitat special: Nicole Cherry

Jocurile Copilăriei, 1 Iunie, Tabăra Căsoaia

O serie de activităţi dedicate Zilei Copilului vor avea loc la Căsoaia, în data de 1 Iunie, dintre care amintim: spectacole de teatru, jocuri, ateliere creative şi concursuri.

În cadrul evenimentului “Jocurile copilăriei” vor fi premiaţi şi câştigătorii concursului ,,De la meșteșug la artizanat eco”, organizat de Centrul Cultural Județean Arad în şcolile din judeţ, în perioada aprilie – mai. Concursul s-a adresat copiilor din clasele a V – VII şi a avut ca scop punerea în valoare a creativității acestora prin confecţionarea de ornamente şi obiecte de artizanat din materiale reutilizate pe care, de obicei, le aruncăm sau despre care, de cele mai multe ori, spunem că nu pot avea valoare.

 Zilele Şcolii Populare de Arte Arad, 3 – 7 iunie, Arad

Program:

Spectacole de muzică populară, muzică uşoara, pian, teatru. Spectacol folcloric susţinut de elevii claselor de canto popular, prof. Elisaveta Rudei, Mărioara Miclea, clasa intrumente de suflat – prof. Gheorghe Raita şi clasa de acordeon, prof. Mihai Vastag

Concert clasic sustinut de clasa prof Adrian Cotuna

Recital tematic „Creativitate si armonie in compozitie”, participă elevi ai claselor de pian, vioară şi chitară clasică. Invitat: prof. univ. dr. Teodor Caciora

Spectacol Pop – Rock, susţinut de elevii claselor prof. Claudia Stesco, Cornel Moldovan, Petru Kocsef

Spectacol de teatru susţinut de clasa de actorie, prof. Oltea Prallea Blaga

Expoziţie de pictură, grafică, compoziţie decorativă, artă digitală, fotografie, sala Clio a Complexului Muzeal Judeţean Arad

 Spectacol de balet, clasa prof. Bianca Petre

Teatrul de Vară, ediţia a VII – a

5 iunie – 7 august, ora 20.00, Teatrul de Vară al CCJA

În perioada iunie – august pe scena din curtea Centrului Cultural Județean Arad vor avea loc spectacole de teatru dar și concerte, fiind invitați artiști care se bucură de recunoaștere și apreciere la nivel național și internațional.

Important de menţionat faptul că, începând din acest an, la Teatrul de Vară se va plăti intrare, preţul unui bilet fiind de 5 lei.

Întâlniri cu Personalităţi – Mircea Cărtărescu, 14 iunie

Obiectivul principal al Întâlnirilor cu personalităţi este stimularea şi promovarea valorilor culturale, educative şi artistice româneşti în spaţiul local arădean. De asemenea, prin organizarea evenimentului mai sus menţionat se doreşte consolidarea şi amplificarea, sub diferite forme, a relaţiilor cu diverse personalităţi artistice precum şi favorizarea deschiderii spre spaţiul european.

Lipova Symphonic City, 28 iunie, platoul Mănăstirii „Maria Radna”

În prima parte, prgramul va cuprinde arii celebre din opere iar în cea de-a doua parte se va cânta muzică de film şi musicaluri.

Invitaţi:

Soprana Larisa Ştefan (solistă la Opera Naţională din Cluj Napoca şi bursieră la Fundaţia Principesa Margareta), Orchestra Filarmonicii de Stat Arad. Dirijor: Dan Crişan

Invitat special: Cezar Ouatu

Parada Clătitelor: 27 iulie, Moneasa (foto)

Consiliul Judeţean Arad prin Centrul Cultural Arad organizează, la fel ca în fiecare an, la sfârşitul lunii iulie, binecunoscuta Paradă a Clătitelor.

Parada Clătitelor este cel mai aşteptat şi apreciat eveniment de la Moneasa, deşi statiunea este gazda multor evenimente culturale şi gastronomice în decursul unui an, însă Parada Clătitelor, aflată la cea de-a XIX – a ediţie, are un farmec şi un loc aparte în sufletele oamenilor.

Invitaţi speciali: Corina Chiriac Şi Gabriel Dorobanţu

Festival folk la Bulci , ed. a XI – a, Bulci – 3 – 4 august

Evenimentul, ajuns la cea de-a XI – a ediţie, va reuni, şi anul acesta, la umbra Castelului Mocioni nume importante ale folk-ului românesc. Ţinând cont că, în acest an, se împlinesc 50 de ani de la mişcarea Woodstock, ediţia de la Bulci se doreşte a fi o celebrare a acestui fapt.

Târgul Meşterilor Populari: 24 – 25 august, Moneasa

Meșteri din zone geografice şi etnografice cunoscute ale ţării dar şi din afara ţării se reunesc, în fiecare vară, la Moneasa, pentru a oferi publicului vizitator o diversitate impresionantă de obiecte: piese textile, port popular tradiţional şi vestimentaţie inspirată din acesta, podoabe, obiecte decorative din paie și pănuși, obiecte decorative din ceramică și sticlă, podoabe de sticlă, ornamente din dantelă și hârtie, picturi, icoane, turtă dulce, mirodenii și multe altele.

În anul 2018 la târg au participat 74 de meşteri populari din România, Serbia şi Ungaria.

Festivalul Cântecului din Ţara Zărandului, ediţia 50: 25 august

Evenimentul, aflat la cea de-a 50 –a ediţie, se desfăşoară, în fiecare an, la Teatrul de Vară din Moneasa. Organizat cu scopul de a descoperi şi promova noi talente, Festivalul Concurs al Cântecului Popular din Ţara Zărandului îşi propune să pună în valoare cântecul popular românesc din diferite zone ale ţării.

Invitaţi:

Nineta Popa, Sava Negrean Brudașcu, Florica Zaha, Cornel Borza, Cristian Pomohaci, Bogdan Toma, Marinela Baba, Roxana Reche, Ioana Urs, Georgiana Necșa, Lorena Pascu, Lenuța Purja, Rodica Ardelean Onița, Cornelia Căprariu-Roman, Voichița Șuba, Aura Bonchiș, Daniela Dudaș, Ciprian Zopota, Ioana Luguzan, Roxana Suciu, Alexandru Pop.

„La Izvoare – cântece, jocuri şi obiceiuri populare din vatra satului arădean”, localităţi din judeţ

„La Izvoare” promovează diversitatea folclorului arădean, valorile autentice şi descoperirea a noi talente ale artei interpretative. Aflat la a X –a ediţie, festivalul este o manifestare artistică trivalentă, fiind totodată un festival, un concurs de interpretare şi o sărbătoare a folclorului tradiţional  arădean privit prin elementele sale de unicitate şi specific local.

Arad LiterArt: 21 – 26 octombrie

Arad LiterArt este o campanie de promovare a literaturii române vii, în licee şi colegii din judeţul Arad.

reSTART literar: 21 – 26 octombrie

În cadrul reSTART-ului literar vor avea loc ateliere de scriere creativă dar şi un concurs de creaţie literară cu elevi din licee şi colegii din judeţul Arad.

Sărbătoarea Vinului în Podgorie

Evenimentul se va desfăşura în Ghioroc, Şiria, Pâncota, Păuliş şi Covăsânţ şi va cuprinde un bogat program artistic cu muzică populară şi uşoară.

Caravana tradiţiilor de iarnă, localităţi din judeţ

Caravana Tradiţiilor de Iarnă, care ajunge în acest an la ediţia cu numărul XIV,  rămâne evenimentul cultural de referinţă al sfârşitului de an în cadrul căruia se readuce în atenţia iubitorilor de folclor, datini şi obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă, precum obiceiul colindatului sau cunoscutul joc – ritual al dubaşilor.

„Caravana tradiţiilor”, însoţită de renumite ansambluri folclorice locale şi o pleiadă de tineri interpreţi îşi va începe traseul cultural prin tot judeţul Arad înainte de sărbătorile de iarnă.

Lada cu zestre, localităţi din judeţul Arad

Un alt proiect derulat de Centrul Cultural Județean Arad este  „Lada cu zestre”. Proiect  își propune să promoveze  și în același timp să conserve istoria și  valorile tradiționale locale. În acest sens se va întocmi o documentație succintă la toate muzeele  comunale, școlare și private din județul  Arad și  o arhivă fotografică,  în vederea realizării unui album, util în turismul cultural.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Centrul Cultural Județean Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.