Ziarul electronic al arădenilor

Ce a constatat ISU Arad la exercițiul de alarmare a populației

Peste 170 de sisteme de înștiințare, avertizare și alarmare a populației au fost verificate la exercițiul desfășurat în județul Arad, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

Conform datelor prezentate de ISU Arad, la exercițiul pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă, desfășurat în ziua de 21 aprilie, în județul Arad au fost verificate 173 de sirene, 51 din municipiu și 122 în alte localități din județ.

„Din cele 51 de sirene din municipiul Arad, au funcționat 47, dintre care 38 acționate centralizat din punctul de comanda al ISUJ Arad și 9 acționate local. Totodată, din 122 de sirene acționate în celelalte localități ale județului au funcționat 108. Conform datelor oficiale furnizate de IGSU, situația din județul Arad este foarte bună, raportată la nivel național“, se menționează într-o informare a ISUJ Arad.

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor.

Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratelor pentru situații de urgență derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.