Ziarul electronic al arădenilor

Cazul căprioarelor găsite otrăvite a fost clasat

caprioareCazul celor peste 230 de căprioare găsite otrăvite pe terenuri agricole din județul Arad a fost clasat de procurori după trei ani, întrucât nu s-au întrunit elementele comiterii infracțiunii de braconaj, pentru care s-au făcut cercetări.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Arad, Flavius Chiș, procurorul de caz, a declarat, joi, pentru Mediafax, că în cazul căprioarelor găsite moarte în perioada decembrie 2011 – ianuarie 2012 pe terenuri agricole din mai multe comune arădene nu s-au întrunit elementele comiterii infracțiunii de braconaj, pentru care s-au făcut cercetări în ultimii trei ani.

„Soluția dată este de clasare a urmăririi penale pe considerentul că fapta nu e prevazută de legea penală”, a declarat procurorul Flavius Chiș.

Conform sursei citate, în acest caz, alte instituții ale statului, precum Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), vor putea da amenzi. Pentru a proba faptele, instituțiile vor putea folosi informațiile adunate până în prezent de procurori.

Șeful DSVSA Arad, Viorel Agud, a declarat că nu se are în vedere aplicarea vreunei amenzi ”pentru că fapta nu a fost sesizată” instituției.

„Cercetările au fost făcute de la început de către procurori, noi nu am fost sesizați”, a declarat Agud.

Persoanele nemulțumite de clasarea cazului, eventual acelea care au suferit prejudicii materiale, pot formula o plângere conducerii Parchetului Judecătoriei Arad.

Conducerea Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Arad, care reclamase în urmă cu trei ani că prin moartea căprioarelor s-a creat fondurilor de vânătoare prejudicii de 250.000 de euro, nu a putut fi contactată pentru a exprima un punct de vedere după clasarea cazului.

În decembrie 2011, pe terenuri agricole din mai multe zone ale județului, între care localităţile Nădab și Dorobanţi, au fost găsite zeci de căprioare moarte. După începerea cercetărilor, alte cadavre au fost descoperite în fiecare zi, timp de o lună, numărul animalelor moarte ajungând la peste 230.

Ulterior, procurorii au deschis un dosar penal pentru infracțiunea de braconaj, fără să fie cercetate persoane, iar analizele de laborator făcute de autorități au arătat că animalele au murit otrăvite cu substanțe folosite în combaterea rozătoarelor.

Gestionarii fondurilor de vânătoare afectate reclamaseră că prin depopularea masivă s-au creat prejudicii estimate de 250.000 de euro.

sursa: Mediafax

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.