Ziarul electronic al arădenilor

Câți bani nu a cheltuit Primăria Arad în 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERAExcedentul bugetar al municipiului Arad din 2014 este cel mai mare din ultimii 25 ani și urmează să fie alocat pentru proiecte de dezvoltare a orașului.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus, luni, la dezbaterea publică a bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului pentru anul 2015, că excedentul bugetar din anul precedent, în sumă de 32 de milioane de euro, va fi alocat pentru proiectele de dezvoltare ale oraşului.

Banii rămași din 2014 reprezintă un sfert din bugetul local pentru anul 2015, care va fi de 572 de milioane de lei.

În 2013 excedentul era de 125 de milioane de lei, și atunci la cel mai mare nivel de după Revoluție, iar în 2012 se situa la nivelul de 61 de milioane de lei.

Falcă a răspus criticilor venite din partea reprezentanţilor societăţii civile, care au susţinut că, excedentul bugetar este foarte mare și poate fi catalogat ca „o problemă de management financiar sau operaţional”.

„Existenţa excedentului bugetar demonstrează că suntem şi gospodari şi economi. Excedentul nu înseamnă bani care nu sunt bine definiţi sau nu sunt bine cheltuiţi. Sunt proiecte în anul al doilea sau în anul al treilea de derulare, şi întotdeauna, banii trebuie alocaţi pentru a fi siguri că un astfel de proiect se va finaliza”, a spus Gheorghe Falcă.

Adela Cristea, reprezentanta Asociației „Mișcarea Arădeană“ a spus că în Primărie ar exista o problemă „de management“.

„Mă întreb cum a putut rămâne necheltuită suma de 32 de milioane de euro din bugetul anului trecut? Care sunt cauzele, pentru că eu nu mă pot gândi decât la o problemă de management financiar sau operaţional”, a spus Adela Cristea.

Primarul a mai adăugat că existenţa excedentului bugetar va ajuta în momentul în care administraţia va dori să mai contracteze un împrumut.

„În momentul în care există excedent şi apelezi la un credit, creditul acela va fi mai ieftin. De fapt, se schimbă teoria bugetară în lume. Nu o să se mai lucreze pe deficite, ci împrumuturile se vor da pentru dezvoltare. Pentru ca împrumuturile să fie ieftine, trebuie să demonstrăm că avem execendent. Mă bucur că municipalitatea demonstrează că este gospodară. Puteam să aruncăm acei bani, ca în alte localităţi, pe plase electorale, pe evenimente artistico-electorale. Banii din excedent vor fi alocaţi anul acesta pentru dezvoltarea infrastructurii”, a concluzionat primarul.

Conform unui proiect de hotărâre, care a fost afişat la transparenţă decizională, excedentul bugetar din anul 2014 este în sumă de peste 146 milioane lei (peste 32 milioane euro).

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.