Ziarul electronic al arădenilor

Castelul Salbek din Petriș a fost vândut

castel salbekCastelul Salbek din comuna arădeană Petriș, construit între anii 1800-1850, a fost vândut, iar autoritățile locale speră că acesta își va recăpăta gloria de odinioară.

Anunțul a fost făcut, pe o rețea de socializare, de Irina Onescu, primarul comunei Petriș.

„Castelul Salbek din Petriș își va recăpăta gloria de odinioară! Clădirea, monument istoric de clasă A, împreună cu fermecătorul parc ce o străjuiește și-au găsit, după ani de ruină și nepăsare, un investitor. Mă înseninează gândul că, într-un viitor palpabil, vom putea admira și noi, asemenea stră-străbunicilor noștri, acest idilic loc. Vreme trece, vreme vine…“, a scris Irina Onescu, care a mai adăugat că investiția este integral privată.

Castelul Salbek a fost scos, anul trecut, la vânzare la un preț de pornire de 350.000 euro, prin Artmark Historical Estate, divizia de real estate a casei de licitații Artmark.

Proprietatea are o suprafață construită de peste 980 mp și un teren de 16,7 hectare. Castelul a fost reconstruit de iobagii din comună pentru contele Salbek, care provenea, potrivit unei monografii dedicate comunei Petriș, dintr-o familie care ar fi avut membri prelați romano-catolici iezuiți.

Vechea așezare a localității Petriș a dispărut după înăbușirea răscoalei din 1784, iar toate gospodariile au fost mutate pe o nouă vatră în jurul castelului Salbek.

De asemenea, începe și reconstrucția castelului, care va avea o arhitectură neoclasică, după 1811.

Parcul din jurul castelului are încă și câțiva sejari seculari și tradiția populară spune că sub acești stejari ai judecății se țineau scaunele domnești, instanțele care judecau supușii domeniului înainte de 1848.

Castelul Salbek a fost retrocedat în anul 2009.

CITITI SI: Monografii: Castelul Salbek din Petriş

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.