Ziarul electronic al arădenilor

Căsătorii de convenienţă, depistate în Arad

Polițiștii de la Serviciul pentru Imigrări al judeţului Arad au refuzat prelungirea dreptului de şedere temporară pe teritoriul României pentru doi cetățeni din Republica Serbia, o femeie și un bărbat, ambii de 26 de ani, în urma constatării căsătoriilor de convenienţă cu cetățeni români.

Pe numele străinilor au fost emise decizii de returnare prin care sunt obligați să părăsească ţara în 30 de zile.

„În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că cei doi străini formau un cuplu, fiind căsătoriți, însă au divorțat în cursul lunii iunie, când au hotărât să se căsătorească cu cetățeni români pentru a obţine un permis de şedere în România.

Astfel, în cursul lunii septembrie, aceştia au încheiat căsătoriile în faţa ofiţerului de stare civilă român, ulterior prezentându-se cu documentele necesare la sediul Serviciului pentru Imigrări al judeţului Arad, în vederea obţinerii dreptului de şedere, în calitate de membru de familie a unui cetăţean roman“, se arată într-un comunicat de presă remis de Serviciul pentru Imigrări al judeţului Arad.

Conform procedurilor, poliţiştii au început verificările specifice în cele două cazuri și au constatat că străinii nu își cunoscuseră soții înaintea căsătoriei, coabitarea matrimonială nu exista, iar aceștia nu vorbeau o limbă comună.

„Toate aceste aspecte au condus la concluzia că această căsătorie a fost încheiată de convenienţă cu scopul de a eluda condiţiile de intrare/şedere pe teritoriul României a străinilor“, se mai arată în comunicatul de presă.

În urma celor constatate, conform legislaţiei în vigoare, s-a refuzat prelungirea dreptului de şedere a cetăţenilor sârbi în România, iar, pe numele acestora, au fost emise decizii de returnare prin care  sunt obligați să părăsească teritoriul României în termen de 30 de zile.

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Inspectoratul General pentru Imigrări întreprinde toate măsurile necesare pentru prevenirea, descoperirea și combaterea acestei practici, luând în considerare atât importanța vieții de familie, cât și respectarea legislației în domeniul migrației.

„Din practică s-a constatat faptul că străinii recurg la încheierea unor căsătorii de convenienţă, în vederea obţinerii unui permis de şedere pe teritoriul României, care ulterior le facilitează deplasarea în alte state europene“, au spus reprezentanții Serviciului pentru Imigrări al judeţului Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.