Ziarul electronic al arădenilor

Caravana TIFF. Opt filme la Cinematograful Arta. PROGRAM

Cea de-a IX-a ediție a Caravanei Filmelor TIFF își continuă traseul prin țară, iar la începutul lunii august va prezenta opt filme la Cinematograful Arad din Arad.

Organizatorii evenimentului au anunțat că, între 3 și 5 august, cinefilii de toate vârstele sunt așteptați la Cinematograful Arta, pentru proiecții de interior și în aer liber. Intrarea este  liberă.

Vineri, 3 august, weekend-ul începe cu „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă“, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, a cărui premieră mondială a avut loc în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Așa cum însuși regizorul îl descrie, filmul este „o incursiune sumară în lumea queer, dar și o privire asupra unei generații puțin reprezentate în filmul românesc: tinerii din marile orașe prinși între valori și opțiuni contradictorii, între modelele propuse de vestul Europei şi o societate înţepenită în reverii despre o presupusă tradiţie”.

Seara se va încheia cu proiecția în aer liber a primului documentar al unei trupei românești – VUNK – „Jur să spun adevărul“.

Ziua de sâmbătă, 4 august, începe cu o proiecție dedicată inclusiv celor mai tineri dintre cinefili, prin intermediul programului EducaTIFF.

De la ora 16.00 va fi proiectat debutul autobiografic al regizoarei catalane Carla Simón, „Vara lui 1993/Summer 1993“.

Acesta urmărește povestea sensibilă a unei fetițe de 6 ani, nevoită să se adapteze noii sale vieți, în sânul unei alte familii, după dispariția mamei. Filmul a fost proiectat în secțiunea Generation Kplus în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, unde a și câștigat premiul pentru Cel mai bun lungmetraj.

În continuare arădenii sunt invitați să urmărească fabulosul documentar „Maria by Callas“ (r. Tom Volf), care documentează viața legendarei soprano, la mai bine de 40 de ani de la moartea acesteia.

Ziua se încheie cu proiecția în aer liber a unei o tragicomedii construită în jurul unui copac mare și frumos care devine subiectul conflictului dintre două familii vecine – „Copacul vrajbei noastre/Under the Tree“ (r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson).

Programul EducaTIFF deschide ziua de duminică prin proiecția „Atelierul/L’Atelier/The Workshop“, regizată de Laurent Cantet, câștigătorul premiului Palme d’Or în 2008, cu drama Entre les murs.

Despre film, The Guardian a scris cum „continuă direcția deschisă de Cantet în The Class, folosindu-se de puterea dialogului pentru a demonstra că dezbaterea poate fi la fel de incitantă ca un film de acțiune”.

De la ora 19.00, arădenii îl vor cunoaște pe Caisă, în documentarul de debut al regizorului Alexandru Mavrodineanu: un antrenor de box care s-a jurat că nu mai profesează se răzgândește atunci când întâlnește un tânăr sportiv foarte talentat.

Ultima seară încheie cu zâmbet seria de proiecții în aer liber din curtea Cinematograful Arta, prin savuroasa comedie a regizorului italian Paolo Genovese – „Localul/The Place“, un film despre cât de departe suntem dispuși să mergem pentru a obține ceea ce vrem.

PROGRAM

Vineri, 3 august

19.00 – proiecție de interior

„Câteva conversații despre o fată foarte înaltă“

r. Bogdan Th. Olteanu | România, 70′

cu: Silvana Mihai, Florentina Năstase

O fostă în comun, un album de fotografii, câteva conversații online, o cafea și o vizită. Două fete contruiesc din bucăți începutul unei povești de dragoste. Dar pe măsură ce se apropie trebuie să înfrunte lucrurile care le despart.

21.45 – proiecție în aer liber

VUNK – „Jur să spun adevărul“

r. Silviu Munteanu | România

Urmărind istoricul uneia dintre cele mai iubite trupe rock ale ultimelor decenii, documentarul va surprinde fanii Vunk cu imagini și povești inedite, începând cu participarea la „Cântarea României” în 1988 și continuând cu momentele cheie din anii ‘90, când trupa încă perfoma sub numele de Vank.

Sâmbătă, 4 august

16.00 – EducaTIFF – proiecție de interior

„Vara lui 1993“

r. Carla Simón| Spania, 97’

cu: Laia Artigas, David Verdaguer, Fermí Reixach, Bruna Cusí, Paula Robles

Spania, vara lui 1993. Frida are şase ani şi, după decesul părinţilor, trebuie să înfrunte prima vară alături de noua sa familie adoptivă. Înainte de sfârşitul verii petrecute în provincia catalană, fata trebuie să înveţe să-şi controleze emoţiile, iar părinţii trebuie să înveţe să ţină la ea ca la propria lor fiică.

19.00 – proiecție de interior

„Maria by Callas“

r. Tom Volf | Franța, 113’

cu: Maria Callas

Documentarul Maria by Callas spune povestea renumitei soprane Maria Callas, considerată drept cea mai mare cântăreață de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea.  Filmul include imagini rare din arhiva personală a cântăreței, înregistrări live, scrisori și detalii intime, povestite chiar de soprană. La patru decenii de la dispariția ei, filmul o înfățișează pe faimoasa cântăreață așa cum nimeni nu a mai văzut-o până acum.

21.45 – proiecție în aer liber

„Copacul vrajbei noastre“

r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson | Islanda, Franța, 89’

cu: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Bjorgvinsdottir, Sigurður Sigurjónsson, Þorsteinn Bachmann, Selma Björnsdóttir

Agnes îl dă pe Atli afară şi îi spune să nu care cumva să-l mai prindă lângă fiica lor, Ása. Atli se mută cu părinţii, dar aceştia sunt prinşi într-o ceartă cu vecinii: arborele din curte, de care sunt atât de mândri, le umbreşte prispa! În timp ce Atli se luptă pentru dreptul de a-şi vedea fiica, cearta cu vecinii devine tot mai violentă: bunuri sunt distruse, animalele de companie dispar ca prin minune, se instalează camere de supraveghere şi umblă zvonul că un vecin a fost văzut cu o drujbă…

Duminică, 5 august

16.00 – EducaTIFF – proiecție de interior

„Atelierul“

r. Laurent Cantet| Franța, 113’

cu: Marina Foïs, Matthieu Lucci, Florian Beaujean, Mamadou Doumbia, Mélissa Guilbert

Atelierul, cel de-al 8-lea film al renumitului regizor francez Laurent Cantet, vorbește despre dificultatea generației tinere de a-și găsi locul într-o societate violentă, ruptă între probleme sociale și politice.

Olivia (Marïna Fois), o scriitoare celebră, organizează un atelier de vară la care participă un grup de tineri din sudul Franței. Printre ei, Antoine, un tânăr conflictual și talentat, care rupe dinamica grupului. Olivia este deopotrivă îngrijorată și fascinată de violența lui Antoine și încearcă să-l cunoască dincolo de granițele Atelierului.

19.00 – proiecție de interior

„Caisă“

r. Alexandru Mavrodineanu| România, 81’

După ce a fost trădat de cel pe care l-a ajutat să devină campion mondial la box, un antrenor veteran se dedică pregătirii unui nou sportiv, Caisă. El trebuie să facă faţă temerilor că va fi, din nou, abandonat…

21.45 – proiecție în aer liber

„Localul“

r. Paolo Genovese| Italia, 105’

cu: Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alessandro Borghi, Silvio Muccino, Alba Rohrwacher, Vittoria Puccini

Un necunoscut misterios stă în fiecare zi la aceeași masă a aceluiași restaurant, angajându-se să îndeplinească cele mai mari și aproape imposibile dorințe ale celor care se așează la masa lui, cerându-le, în schimb, să îndeplinească sarcini ciudate. Până unde vor merge aceștia pentru a obține ce-și doresc?

***

Caravana Filmelor TIFF este un proiect organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.