Ziarul electronic al arădenilor

Cancer şi… neoplasm

E greu de scris despre boli. Desigur, boli la propriu, nu la figurat. Deşi titlul ne îndeamnă la ambele sensuri. Pe scurt, un pompier arădean suferă la propriu de această boală necruţătoare, pe care o ştim cu toţii: cancerul. Vorba maestrului Fănuş Neagu, în dialog cu Ovidiu Ioaniţoaia: „flăcău, am cancer. Dar tu eşti intelectual şi o să scrii neoplasm“.

Teofil Grădinaru

Deci, diagnosticul unui om care se luptă cu flăcările este neoplasm.

Am citit ştirea într-unul dintre cotidianele locale. Pitită pe undeva între consumul de soia şi orarul de la băcănia din colţ, ştirea cu neoplasmul omului ce se luptă cu focul părea o banalitate pentru confraţii noştri între-ale scrisului.

În schimb, despre cancerul figurat al celor 11 poliţişti de la poliţia rutieră prinşi cu mita-n sac s-a scris zile-ntregi. Cei 11, de-ajuns de-o echipă de fotbal (sunt şi rezerve, numa’ că încă n-au fost prinse) plus antrenoarea de la AND, au ţinut capul de afiş aproape o săptămână, pe o temă – cea a corupţiei – care poate fi găsită în majoritatea aspectelor societăţii româneşti.

Între cele două cazuri, confraţii noştri au ales ca subiect cu impact social cancerul mitei. Au dosit boala gravă a angajatului ISU undeva să n-o vadă lumea. N-o puteau ignora, că au şi ei case, au copii, copii se mai joacă şi ei cu chibriturile, mai ştii de unde sare scânteia.

Până la urmă, tot româneşte gândim. Aşa matur, vorbind. Când eram copii, vroiam să ne facem astronauţi, piloţi, pompieri, nicidecum poliţişti. Acum, gândirea matură şi „coruptă“ de tarele societăţii ne-a făcut să băgăm în seamă mai mult cancerul decât neoplasmul. Mai mult răul voit decât cel, din nefericire, dobândit.

În fond, ca mai toată societatea noastră, şi confraţii noştri într-ale tastaturii au o logică dreaptă în gândirea lor strâmbă.

Păi, dacă sunt prinşi fără centură, trecând pe roşu sau cu 140 prin oraş, e de ajuns să fluture legitimaţia de jurnalist şi pericolul dispare. Pe când, dacă (Doamne Fereşte!) i se aprinde vreunui ziarist casa e mai greu să o stingă fluturând legitimaţia.

Mai rău e cu omul simplu, care nu poate să-i dea mită unui pompier să-i stingă locuinţa mai repede.

E o meserie care nu poate fi recompensată decât, poate, printr-o atitudine civică mai pronunţată. Între cancer şi neoplasm, ar trebui să ne preocupe mai mult cea de-a doua boală…

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.