Ziarul electronic al arădenilor

Călătorie în Ţara Făgăraşului (P)

cetatea_fagaras-1Cum conduci în jos, spre munţii Făgăraşului, lăsând Branul şi Râşnovul în urmă intri în Ţara Făgăraşului sau, i se spune odinioară, Ţara Bârsei.

E o călătorie prin natură şi timp, e un transfer între ce suntem acum ca naţie şi de unde ne tragem. Într-un fel est o incursiune de timp Alice într-o lume minunată.

Întregul tur poate fi privit ca o revelaţie dacă deschizi ochii de jur împrejur şi vezi munţii la orizont, pasărea de pe cer, cireada care se întoarce în sat, localnicii care îşi văd calmi de treburile gospodăreşti. Ne vom limita, totuşi, la acele locuri care ne-au atras cel mai mult atenţia. Pentru a te bucura cu adevarat de minunatiile tarii, poti sa apelezi la un serviciu de inchiriere masina cu sofer in Bucuresti, Brasov sau imprejurimi.

Şinca Veche

Şinca Veche sau Templul Ursitoarelor, cum i se mai zice local, este un loc magic prin istoria veche, dar şi prin poveştile care circulă despre acest loc. Într-un fel, e un loc de pelerinaj al celor care îşi doresc să li se îndeplinească dorinţele.

Dincolo de zvonistica celor care doresc să creadă în minuni, dovada unui aşezământ precreştin e certă. Chipul lui Decebal, sculptat în pereţii peşterei, forma acesteia, trimit cu gândul spre un loc de rugăciune dac.

Moara cu Noroc din Ohaba

Nuu ştim cât noroc ace călătorului, ştim sigur că un turst se va considera sigur norocos să vadă o moară pe apă funcţională. Construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, Moara de la Ohaba încă mai macină grânele cu ajutorul cursului de apă.

Gazdele sunt primitoare, iar dacă nu e un an secetos, puteţi înţelege mecanismul morilor de odinioară într-o demonstraţie. Puteţi să îi cereţi doamnei Popa şi din gemurile ascunse în cămară sunt o bunătate!

Ţesătoarea de la Lisa

Cum conduci spre Făgăraş , în plin câmp, pe partea stângă a drumului ţi se arată o intrare. Opreşte-te 10 minute. Este o ţesătoare care funcţionează pe apă, ca acum aproape 150 de ani. În curte vei vedea haine miţioase, lână dărătăcită, semn că sistemul, deşi vechi, încă îşi face traba senzaţional. Proprietarul e îndrăgostit de stupi şi s-ar putea să găseşti şi nişte miere de albine bună şi curată.

Pacea Lumii şi Bucium

Pacea lumii este ce ne dorim, dar în Ţara Făgăraşului aceasta este o biserică într-un loc de profundă linişte. Locul în care se află aşezământul este ca o gură de rai, iar constucţia în sine inspiră la seninătate. Este cel mai firesc nume pe care îl putea primi acest lăcaş, dacă ne gândim atât la poziţionare, cât şi la simplitatea construcţiei.

Cetatea Făgăraşului

Recent renovată, Cetatea Făgăraşului se arată impunătoare şi măreaţă trecătorului. Spre deosebire de alte cetăţi, aceasta este poziţionată cu acces uşor, nu pe dealurile cele mai înalte, cum ar fi Rupea sau Râşnov. Ziidurile au propriul specific, iar turistul are ocazia de a cuprinde stilul de viaţă medieval în zona Bârsei.

Dacă nu v-aţi făcut planuri de vacanţă, gândiţi-vă să planificaţi un tur prin Tara Făgăraşului. Nu o să vă pară rău!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.