Ziarul electronic al arădenilor

Câți primari au pierdut sau au câștigat partidele, după OUG 55/2014

traseuPSD a pierdut trei primari şi a câştigat 404, PNL a pierdut 248 şi a câştigat cinci, PDL a pierdut 195 şi a câştigat un primar în urma aplicării OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali, potrivit unei analize preliminare dată publicităţii marţi de Expert Forum (EFOR).

Potrivit analizei, UNPR a pierdut trei şi a câştigat 14, PC a pierdut 10 şi a câştigat un primar, PP-DD a pierdut 24 şi nu a câştigat niciun primar, PLR nu a pierdut niciun primar, dar a câştigat 34, independenţii au pierdut 9 şi au câştigat 43, PRM a pierdut patru, iar PNŢCD a pierdut doi.

Rezultatele analizei EFOR mai relevă că dintr-un total de 3.180 de primari din România 540 au migrat, adică 17% din numărul lor. În privinţa consilierilor judeţeni, dintr-un total de 1.338 au migrat 171, adică 12,8%, iar dintr-un total de 40.022 de consilieri locali au migrat 4.378 (10,9%).

Situaţia pe judeţe se prezintă astfel: în Giurgiu au migrat 73% dintre primari, în Neamţ – 49%, în Buzău – 38%, în Dolj – 32%, iar Harghita, Covasna, Ilfov, Mehedinţi şi Sibiu sunt judeţele în care s-a migrat foarte puţin.

Alte migraţii decât către PSD au fost şi către PLR – şapte primari în judeţul Bistriţa-Năsăud şi Prahova, la Maramureş şi Satu Mare PLR a câştigat cinci primari.

„Avem o analiză preliminară a ceea ce s-a întâmplat în urma Ordonanţei 55/2014 privind migraţia aleşilor locali. Surprinzător, nu sau făcut analize, deci nu avem date sistematice şi ni se părea că e nevoie. S-a vorbit atât de mult şi se va mai vorbi, dar nu ştiam exact cine, câţi, cum şi surprinzător noi am observat că nici partidele nu ştiu“, a afirmat preşedintele EFOR, Sorin Ioniţă.

La rândul său, Laura Ştefan (EFOR) a explicat că în cazul în care Parlamentul nu va aplica o lege de respingere se va ajunge cel mai probabil în faţa instanţelor de judecată din ţară pe aceste cazuri, iar instanţele vor trebui să decidă care este impactul deciziei CCR care invalidează ordonanţa asupra mandatelor aleşilor locali din toată ţara.

„Parlamentul, prin legea de respingere a ordonanţei, trebuie să spună care sunt efectele pe care migraţia politică în baza Ordonanţei le produce asupra mandatelor aleşilor locali. Parlamentul are puţine opţiuni, prima opţiune şi cea corectă ar fi să adopte o lege de respingere prin care să spună că mandatele iau sfârşit“, a spus Laura Ştefan.

Potrivit lui Sorin Ioniţă, datele sunt ‘încă preliminare şi au o eroare de +/- 5%’.

El a anunţat că harta completă a migraţiei va fi prezentată la conferinţa anuală a EFOR, care va avea loc în 28 ianuarie.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.