Ziarul electronic al arădenilor

Biserica Roșie din Arad, iluminată arhitectural

Biserica Evanghelică Luterană din Arad, cunoscută ca Biserica Roșie, va fi iluminată architectural, pentru a se pune în valoare acest lăcaș de cult.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunțat, miercuri, că au început lucrările la această biserică.

„Au început lucrările pentru realizarea iluminatului arhitectural la Biserica Evanghelică Lutherană. Vor fi montate lămpi de tip led cu lumină caldă, care vor pune în valoare frumoasa arhitectură în stil neogotic a Bisericii Roșii“, a spus Gheorghe Falcă.

Biserica Evanghelică Luterană, aflată în centrul Aradului, a fost construită conform proiectelor lui Lajos Szántay, executate de antreprenorul József Frick.

Piatra de temelie a bisericii a fost aşezată pe 15 martie 1905, iar ceremonia de sfinţire a noului lăcaş de cult a aut loc în septembrie 1906.

Biserica a fost construită în stil neogotic, cu turnul principal înalt de 46 metri, vitralii executate de artistul Josef Polka din Budapesta, amvonul dăltuit de sculptorul György Orr din Cașovia și pictura altarului realizată de pictorul J. Umlauf.

Orga bisericii, de tip Wegensstein, orgă electropneumatică, a fost lucrată la Timișoara și instalată în 1927. La inaugurare, biserica a avut trei clopote în greutate de 1.590 kg.

În timpul primului război mondial, din dispoziția autorităților, au fost topite două din cele trei clopote pentru ca din bronzul lor să se facă proiectile. A rămas doar clopotul fa, pentru chemarea credincioșilor.

Clopotele au fost turnate în atelierul turnătoriei Hönig din Arad, renumită pentru lucrările de turnare în bronz în zona aceasta.

Primarul Gheorghe Falcă a anunțat, anii trecuți, că, pe lângă investiţiile făcute pentru modernizarea sistemului de iluminat public se doreşte ca unele clădiri din Arad să fie iluminate arhitectural, pentru punerea lor în valoare.

Printre clădirile care au fost propuse pentru realizarea iluminatului arhitectural se află Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime”, Casa cu Lacăt, Casa cu Ghiulele din cartierul Aradul Nou, Biserica Evanghelică Luterană, clădirea Preparandiei şi Colegiul Naţional „Moise Nicoară”.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.