Ziarul electronic al arădenilor

Biserica de lemn din Troaș, într-un film documentar

troasVIDEO Biserica de lemn din satul arădean Troaș, construită în urmă cu peste 230 ani, a fost inclusă, alături de alte lăcașuri de cult de acest fel, într-un film documentar, care va avea premiera în luna februarie.

Documentarul „Biserici de lemn din România“ are un trailer official, o mostră din filmările aeriene realizate cu drone – filmări prezentate de producători ca fiind fără precedent pentru obiectivele din film – pot fi văzute în cele trei minute şi jumătate ale trailerului. Muzica este special compusă pentru documentar de către Brian Katona.

Conform producătorilor, documentarul este „o incursiune aparte într-un teritoriu al României cu un peisaj natural spectaculos, dar mai ales cu monumente excepţionale, tipice ţării: bisericile de lemn construite în secolul al XIX-lea“.

Obiectivul producătorilor este să pună pe harta turistică a României aceste construcţii unice, monumente foarte valoroase din punct de vedere arhitectural şi istoric, dar necunoscute publicului.

Printre lăcaşurile de cult prezentate în documentar se numără biserica din Curechiu (judeţul Hunedoara), din care a pornit răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan, în 1784. Biserica de lemn „Trei Ierarhi“, din Troaş, comuna Săvârşin (Arad), biserica de lemn din Lunca Moşilor (comuna Baia de Criş, judeţul Hunedoara), Biserica de lemn din Deleni, Hunedoara, Biserica de lemn din Urşi, judeţul Vâlcea, alături de Biserica din Leleasca, judeţul Olt, Biserica din Igoiu, Vâlcea, Biserica din Mlaceni şi Biserica din Copăceni, ambele din Vâlcea, prezentate în documentar, aşteaptă să fie descoperite de către publicul larg.

„Documentarul «Biserici de lemn din România» este un film de prezentare a unor construcţii cu valoare pentru specificul naţional arhitectural. Filmul se concentrează mai puţin asupra ritualurilor religioase şi mai mult asupra istoriei clădirilor, a meşteşugurilor implicate în realizarea lor, a tehnicilor de construcţie cu lemn, a decoraţiunilor interioare şi exterioare. Pentru a face legătura cu prezentul a acestor monumente căzute în uitare, filmul insistă şi asupra prezentării cadrului natural şi a micilor comunităţi în care continuă să funcţioneze aceste biserici“, a spus regizorul Cristian Kiki Vasilescu.

Filmul va fi lansat în luna februarie, la Cinema Muzeul Ţăranului din Bucureşti.

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Troaș este cea mai veche biserică de lemn de pe valea Mureșului de jos, conform wikipedia.ro.

A fost construită inițial pe locul numit Buza Cărunții, la intrarea în sat. Pe colțul drept al prestolului de piatră se află gravat cu litere chirilice „1782”, an în care unii cercetători plasează începuturile monumentului.

Biserica a fost strămutată în 1875 pe actualul loc, Dâmbul Crucii.

Acest lăcaș de cult a fost pictat în 1812 de zugravul Nicolae din Lupșa Mare, pe cheltuiala satului (30 de florini).

Biserica a slujit ca lăcaș de cult până în 1941, an în care comunitatea și-a făcut altă biserică din cărămidă.

Atunci i s-a luat și clopotul care avea inscripționat anul 1783 (o diferență de un an față de cea din pristol, confirmând încă o dată anul construcției).

Singurele obiecte de cult păstrate sunt: masa sfântă, o lespede de piatră de formă pătrată (aproximativ 1 m), susținută de un picior de piatră, îngropat în pământ, în altar și chivotul de lemn, datat 1875, aflat pe masa din altar.

troas_biserica_de_lemn

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.