Ziarul electronic al arădenilor

Bilanţ al preşedintelui Klaus Iohannis, după 100 de zile la Cotroceni

iohannisPreşedintele Klaus Iohannis a trecut în revistă, marţi, la 100 de zile după ce a devenit şef al statului, principalele realizări ale sale în acest timp, subliniind responsabilităţile constituţionale pe care le are în ceea ce priveşte apărarea naţională, securitatea ţării şi politica externă.

„Azi se împlinesc 100 de zile de când sunt Preşedintele României. Această perioadă este un prim pas către România pe care o construim împreună“, a afirmat Iohannis într-o postare pe pe Facebook.

El a amintit de semnarea acordului politic privind creşterea finanţării pentru apărare, precizând că acesta contribuie la securitatea ţării „într-o perioadă de îngrijorare la graniţa de est a UE şi NATO“.

În acest context, Iohannis a mai spus că România consolidează Parteneriatul Strategic cu SUA în domeniile politic, militar, de securitate, dar şi economic.

„Vizita mea la sediul NATO a confirmat angajamentul României faţă de partenerii nord-atlantici şi întărirea flancului estic. Militarii pe care i-am vizitat la Cincu participă alături de aliaţi în misiuni dificile şi riscante în străinătate. Sunt recunoscuţi pentru curajul şi profesionalismul de care dau dovadă“, a adăugat şeful statului.

Iohannis a rememorat vizita oficială făcută la Kiev, arătând că l-a asigurat pe preşedintele Ucrainei că România militează pentru o rezolvare diplomatică a tensiunilor cu Rusia.

„La Varşovia am stabilit cu preşedintele Komorowski o relaţie nouă între administraţiile noastre şi o colaborare strânsă în domeniul securităţii regionale“, a mai spus Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, el a amintit şi de celelalte vizite oficiale ale sale – în Franţa, Germania şi Republica Moldova.

„Politica externă se face pentru cetăţeni şi în interesul cetăţenilor. La Paris i-am invitat pe investitorii francezi să vină în România cu încredere. În Germania am spus că românii care muncesc acolo sunt o pierdere pentru România şi un câştig pentru Germania. Vom construi o Românie în care cei plecaţi se vor întoarce acasă. (…) România susţine parcursul european al Republicii Moldova şi eforturile de reformă de la Chişinău“, a precizat şeful statului în postarea sa.

Preşedintele a subliniat că la toate întâlnirile cu liderii UE susţine intrarea României în spaţiul Schengen, argumentând aceasta prin faptul că nu accept „o Europă cu două viteze“, iar ţara „are dreptul la prosperitate ca oricare alt stat al UE“.

În ceea ce priveşte acţiunile sale în politica internă, Iohannis menţionează discuţiile cu partidele politice şi relaţia cu Parlamentul.

„Am cerut partidelor politice un calendar al sesiunii parlamentare în legătură cu trei mari priorităţi. Acestea sunt legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, legea votului prin corespondenţă şi simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare. (…) Numai o reformă profundă a clasei politice ne poate asigura că nu vom mai repeta niciodată trecutul, aşa cum îl descriu dosarele fostei Securităţi“, a afirmat şeful statului.

Totodată, preşedintele a evocat şi poziţia sa privind necesitatea recuperării banilor pierduţi de stat în urma actelor de corupţie, apreciind că acest lucru ‘este obligatoriu’ şi că din aceşti bani se pot construi şcoli şi spitale.

„Despărţirea de trecut înseamnă o investiţie în viitor În ţara noastră se construieşte cel mai puternic laser din Europa. Laserul de la Măgurele va contribui, printre altele, la tratarea unor boli incurabile şi la cercetări care pot salva vieţile multor oameni. Când i-am vizitat pe copiii bolnavi de cancer de la Spitalul Fundeni am înţeles ce înseamnă cu adevărat să nu te dai bătut în faţa suferinţei“, a mai spus Iohannis.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.