Ziarul electronic al arădenilor

Baruţu T. Arghezi, fiul scriitorului Tudor Arghezi, condus pe ultimul drum de familie şi prieteni (GALERIE FOTO)

Fiul scriitorului Tudor Arghezi, prozatorul, eseistul şi publicistul Baruţu T. Arghezi, care a încetat miercuri din viaţă, a fost înmormântat, sâmbătă, în cripta familiei de la cimitirul Pomenirea din Arad.

La slujba de înmormântare au fost prezente zeci de persoane, membrii ai familiei şi ai comunităţii academice a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, cu care Baruţu T. Arghezi a colaborat în ultimii ani.

În faţa celor prezenţi, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Aurel Ardelean, a rememorat, pe scurt, cele mai important evenimente din viaţa scriitorului, mai ales cele pe care le-a dedicat universităţii arădene. „În această zi de doliu, întreaga comunitate academică a Universităţii de Vest «Vasile Goldiş» îi aduce un ultim omagiu celui care a fost Baruţu T. Arghezi. Prin Centrul de Cercetare a Literaturii Argheziene vom continua proiectele sale culturale. Vom păstra cu cinste numele lui, alături de cel al lui Vasile Goldiş”, a spus Aurel Ardelean.

De asemenea, Vasile Dan, preşedintele filialei din Arad a Uniunii Scriitorilor din România a afirmat că „Baruţu T. Arghezi a făcut parte din categoria fiilor de scriitori extraordinari, care sunt probabil uşor inhibaţi de prestigiul părinţilor“. „Ultimul vis împlinit al fiului unuia dintre cei importanţi scriitori români a fost înfiinţarea, în cadrul Universităţii de Vest «Vasile Goldiş», a Centrului de Cercetare a Literaturii Argheziene, instituţie inaugurată la 21 mai 2009, de ziua naşterii lui Tudor Arghezi. Cu această ocazie, fiul marelui poet a donat instituţiei un consistent fond de documente şi manuscrise inedite”, a spus poetul Vasile Dan.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Vasile Pop, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopei Aradului, şi a durat o oră. În cadrul slujbei au fost evocate şi principalele evenimente ale vieţii sciitorului, care a fost înainte de toate un bun creştin. “Să nu lăsăm să se aştearnă praful peste amintirea lui şi să îl păstrăm mereu în sufletele şi în rugăciunile noastre”, a spus părintele Vasile Pop.

La înmormântarea prozatorului, eseistului şi publicistului Baruţu T. Arghezi au fost prezenţi, printre alţii, soţia lui Doina, fiul său Mircea, profesori ai Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, precum şi poetul Vasile Dan, criticul de artă Dan Lăzărescu, dar şi Aurel Birtolon, nepotul lui Ştefan Cicio Pop, corifeu al Marii Uniri din Decembrie 1918. Din cauza stării de sănătate precare, sora scriitorului, Mitzura Arghezi, nu a putut ajunge la Arad, să-şi conducă fratele pe ultimul drum.

Baruţu T. Arghezi a murit, miercuri, la vârsta de 84 ani, în Centrul de Cercetare a Maladiei Alzaimer din localitatea Socodor, din cauza unei insufcienţe renale.

(Paula Bulzan, FOTO: FLORIN TOMUŢA)

AICI IMAGINI DE LA SLUJBA ÎNMORMÂNTĂRII

CITITI SI:

Comunitatea academică a UVVG l-a comemorat pe Baruţu T. Arghezi

UPDATE: Baruţu T. Arghezi va fi înmormântat la Arad, în cripta familiei

Concert al filarmonicii în memoria lui Tudor Arghezi, în premieră, la Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.