Ziarul electronic al arădenilor

Bani pentru o biserică aflată în construcție de peste 20 de ani

biserica-300x225Un consilier local a cerut Primăriei din Arad alocarea sumei de 1.000.000 lei pentru continuarea lucrărilor la Biserica Martirilor de la UTA, a cărei construire a început în 1993.

Cel care a cerut banii pentru lucările de construire a bisericii a fost consilierul Gheorghe Săplăcan, cererea fiind făcută la ultima ședință a Consiliului Local Municipal.

Săplăcan a propus un amendament la Bugetul general al municipiului Arad pentru anul 2015, prin care să fie alocată suma de 1.000.000 de lei (peste 220.000 euro) pentru construirea bisericii.

„Propun alocarea sumei de 1.000.000 lei pentru Biserica Martirilor de la UTA. Nu se poate ca într-un cartier cu peste 10.000 de ortodocşi să existe o singură biserică ortodoxă, în condiţiile în care biserica veche a parohiei, situată pe Calea Aurel Vlaicu, a fost revendicată și câștigată în instanță de cultul greco-catolic”, şi-a fundamentat consilierul Săplăcan cererea.

Amendamentul nu a fost supus votului pentru că, după o dezbatere pe tema plafonului salariilor din administraţie, consilierii locali au decis amânarea aprobării Bugetului municipiului pe anul 2015.

Biserica ortodoxă „Înălţarea Domnului”, aflată în parcul din zona UTA, este primul lăcaş de cult din Arad a cărui construcţie a început după Revoluţie, în anul 1993, în memoria martirilor evenimentelor din Decembrie 1989.

Între anii 1998-2000 s-a executat paraclisul provizoriu, ȋn care se oficiază slujbele, după care, în perioada 2003-2005, s-a executat infrastructura şi adăpostul antiaerian. Din anul 2005, a început construcţia structurii noii biserici.

Biserica este construită în plan clasic, sub formă de cruce înscrisă în navă, va avea o suprafaţă de 1.172 metri pătraţi şi o capacitate de 1.300 – 1.400 de locuri.

Lângă altar va fi amenajat un loc special, unde se vor săvârşi slujbe ȋn aer liber cu ocazia hramului bisericii sau a sfinţirii apei de Bobotează.

În ceea ce priveşte clopotele, iconostasul, pictura, acestea sunt în studiu, urmând să fie achiziţionate pe măsura obţinerii finanţării.

Construcţia bisericii a fost contractată de SC Milenium Construct SRL, iar valoarea lucrărilor a fost evaluată la câteva zeci de milioane de lei.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.