Ziarul electronic al arădenilor

Avocat din Baroul Arad, judecat pentru înșelăciune

Un avocat din cadrul Baroului Arad a fost trimis în judecată pentru înșelăciune.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara au anunțat că au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a avocatului Augustin Fărcaș, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au menționat că, în cursul anului 2015, „persoana vătămată i-a solicitat inculpatului ajutorul pentru a vinde terenurile, în suprafaţă totală de 15 ha, moştenite de la mama sa“.

În acest sens, cei doi s-au întâlnit în Timişoara, iar persoana vătămată a semnat o împuternicire avocaţială.

„Conform actului semnat, inculpatul era împuternicit să negocieze vânzarea-cumpărarea terenurilor şi să încheie promisiunea de vânzare-cumpărare, asumându-şi obligaţia de a o informa pe persoana vătămată cu privire la toate demersurile efectuate. De asemenea, aceştia au convenit ca preţul vânzării să fie de 90.000 euro“, se arată în rechizitoriu.

Ulterior, avocatul a spus că a găsit un cumpărător (cetăţean german) şi i-a solicitat persoanei vătămate să se deplaseze la un birou notarial, pentru a-l împuternici să-i vândă terenurile.

Totodată, avocatul i-a înmânat o „Informare“, ce prezenta aparenţa înregistrării la Cabinetul Individual de Avocatură Fărcaş Augustin sub nr. 46/14.05.2015, prin care îl informa pe cel care care dorea să vândă terenurile că a găsit un cumpărător, care a acceptat preţul solicitat, de 6.000 euro/ha, sub condiţia încheierii unei promisiuni de vânzare, iar preţul integral urma să fie achitat până cel târziu în data de 20 septembrie 2015.

„După ce persoana vătămată s-a prezentat la biroul notarial şi s-a încheiat procura autentificată prin care îl împuternicea pe inculpat să-i vândă terenurile, acesta s-a deplasat la un alt birou notarial şi a încheiat promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare a terenurilor cu o altă persoană decât cea menţionată în înscrisul înmânat persoanei vătămate, încasând suma de 25.000 euro, pe care nu a mai predat-o niciodată acesteia“, se mai arată în rechzitoriu.

La data de 8 octombrie 2015, avocatul a semnat contractul de vânzare-cumpărare authentic, dar i-a spus persoanei vătămate că nu a semnat încă actele şi nu a primit banii.

„Conştientizând faptul că inculpatul a înşelat-o, persoana vătămată i-a cerut dovezi, iar acesta i-a prezentat mai multe înscrisuri false (notificări către cetăţeanul german, răspunsul reprezentantului acestuia) pentru a o menţine în eroare cu privire la încercările sale de a finaliza operaţiunea de vânzare a terenurilor. Pe parcursul cercetărilor s-a constatat că cetăţeanul german este o persoană neidentificată, iar persoana indicată ca şi reprezentat al său nu are cunoştinţă despre manoperele dolosive ale inculpatului, fiind un client mai vechi al acestuia“, mai spun procurorii.

Persoana vătămată s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 97.500 euro, din care 90.000 euro reprezintă preţul convenit pentru vânzarea terenului, iar 7.500 euro contravaloarea subvenţiei de la A.P.I.A.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Curţii de Apel Timişoara.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.