Ziarul electronic al arădenilor

Aviz favorabil pentru referendumul declanşat de Iohannis pe tema justiţiei

Plenul reunit al Parlamentului a dat aviz favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, pentru referendumul declanşat de către preşedintele Klaus Iohannis pe tema justiţiei.

Avizul a fost oferit după aproximativ 40 de minute de dezbateri, în timpul cărora PNL şi PMP au susţinut fără rezerve referendumul, USR a dorit eliminarea unora dintre sugestiile prevăzute de PSD în raportul Comisiilor juridice, iar social-democraţii s-au declarat în favoarea referendumului, dar au criticat motivaţiile preşedintelui Iohannis de a convoca acest plebiscit.

Şedinţa a fost condusă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, alături de care s-a aflat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Avizul asupra cererii de convocare a referendumului a fost acordat fără modificări faţă de raportul Comisiei juridice.

După acest vot, preşedintele Klaus Iohannis va putea declanşa procedurile privind referendumul şi va trebui să stabilească şi întrebarea care va apărea pe buletinele de vot.

Avizul a fost dat cu o zi inaintea expirării termenului de 20 de zile în care Parlamentul se putea pronunţa înainte ca acceptul să fie considerat tacit.

Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat săptămâna trecută, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil solicitării preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justiţie, social-democratul Şerban Nicolae afirmând însă că acest demers al şefului statului va costa aproximativ 250 milioane lei, bani care nu au fost prevăzuţi în bugetul pe 2017.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat în 24 ianuarie procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.