Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE: Avalanșe pe Everest. Arădeanul Zsolt Torok este bine

torokNumeroşi alpinişti implicaţi în diferite expediţii pe Everest, printre care și arădeanul Zsolt Torok, au fost surprinşi, sâmbătă, de avalanşe, în urma cutremurului din Nepal.

Cutremurul înregistrat sâmbătă în Nepal este cel mai puternic din ultimii 81 de ani din această ţară, Institutul Geologic al SUA revizuind magnitudinea acestuia la 7,8, faţă de 7,5 cât a fost anunţată iniţial.

În urma cutremurului şi a replicilor care au urmat (cu magnitudini de 6,6 şi 5,5) s-au produs avalanşe pe Everest, mulţi alpinişti au fost surprinşi de nămeţi.

O parte a taberei de bază de pe Everest este acoperită de zăpadă, cel puţin opt oameni au murit şi alte câteva zeci sunt răniţi, potrivit ministerului nepalez de turism

Conform Asociației Române pentru Alpinism, „Daniel Mazur, aflat în Tabăra 1 de pe fața sudică a Everestului a transmis că Tabăra de Bază a fost sever afectată, iar echipa lor se află izolată în Tabăra 1“.

De asemenea, alpinistul român Alex Găvan, aflat pe muntele Pumori, la aproximativ 8 km vest de Everest, a postat pe reţeaua Twitter informaţia potrivit căreia cutremurul a provocat o avalanşă pe masivul Everest.

„Cutremurul a fost simţit la tabăra de bază de pe Everest, apoi s-a produs o avalanşă mare pe masivul Pumori“, a scris românul Alex Găvan pe contul său de Twitter, adăugând „am fugit din cort pentru a mă salva. Nevătămat. Mulţi, foarte mulţi oameni se află pe masivul Pumori“.

Într-un comunicat de presă remis sâmbătă, în jurul orei 17.00, Asociaţia Română pentru Alpinism şi Explorare susținea că „În ceea ce îi priveşte pe alpiniştii români aflaţi pe faţa nepaleză a muntelui, Justin Ionescu şi Zsolt Torok, nu avem încă informaţii confirmate“.

În jurul orei 19.00, soția lui Zsolt Torok a postat următorul mesaj pe Facebook: „Zsolt este bine și se află în Tabăra 1, urmând să petreacă noaptea acolo. Acesta este mesajul primit de la reprezentantul agenției din Nepal și care se află în zona Everest“.

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,9 s-a înregistrat sâmbătă în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, provocând victime şi pagube importante. Cutremurul a provocat moartea a peste 870 de persoane şi pagube importante.

UPDATE

Duminică dimineața, pe pagina de facebook a lui Zsolt Torok a fost postat următorul mesaj: „Vești bune pentru cei aflați în taberele superioare pe Everest, deci și pentru Zsolt și Justin (care bănuim că e împreună cu Zsolt). Au fost duse materiale cu elicopterul în Tabăra 1, pentru a le putea folosi la retragerea către Tabăra de Bază, peste Khumbu Ice Fall, traseu distrus după cutremurul și avalanșele de ieri“.

UPDATE 2

O replică puternică, având magnitudinea de moment 6,7, a avut loc duminică în Nepal.

Eforturile de salvare se intensifică în urma seismului, numeroase ţări şi organizaţii internaţionale trimiţând ajutoare, în condiţiile în care bilanţul cutremurului puternic produs sâmbătă în Nepal depăşeşte 1.900 de morţi, 17 alpinişti, între care un inginer Google, fiind ucişi de avalanşa de pe Muntele Everest.

Poliţia nepaleză a anunţat că bilanţul seismului a ajuns la 1.910 morţi şi 4.625 de răniţi, relatează Reuters în pagina electronică.

Cel puţin 700 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile şi înghesuite.

Cutremurul cu magnitudinea 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declanşat o avalanşă pe Muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanşă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi.

Cadavrele a 17 alpinişti au fost recuperate de pe Everest duminică, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte.

Un prim elicopter a decolat duminică dimineaţă din Kathmandu pentru a transporta răniţii de pe munte, după ce zborurile au fost întârziate din cauza condiţiilor meteorologice.

CITITI SI:

Arădeanul Zsolt Torok, insultat de maghiari pentru steagul României

Mai mulți români, printre care și un arădean, în expediţii diferite în Himalaya

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.