Ziarul electronic al arădenilor

Au început demersurile pentru restaurarea clădirii Muzeului Orășenesc Lipova

Consiliul Județean Arad alocă din excedentul bugetar suma de 87.000 lei Complexului Muzeal Arad, sumă ce va fi investită pentru achiziționarea serviciilor de proiectare – cercetare și întocmirea documentațiilor tehnico-economice pentru realizarea unor reparații capitale de restaurare a Muzeului Orășenesc Lipova.

Consilierii județeni au votat un proiect ce vizează aprobarea acestor investiții, prin rectificarea bugetului local al Judeţului Arad pe anul 2018.

Sumele sunt destinate serviciilor de proiectare generală, pentru lucrări de reparații capitale a clădirii monument istoric și a ansamblului arhitectonic, în scopul revitalizării și valorificării patrimoniului muzeal, dar și a clădirii monument istoric aflate în administrarea Complexului Muzeal Arad.

„După realizarea proiectării, Complexul Muzeal Arad urmează să depună spre finanțare un proiect pentru accesarea de fonduri europene sau granturi ambasadoriale USA în vederea realizării lucrărilor” a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Muzeul funcționează  într-un castel vechi din secolul al XVIII-lea, un Palat Versailles în miniatură, care, în anul 1922, a fost cumpărat de omul politic Sever Bocu. Acesta era ministru al Banatului în momentul în care a început să decoreze imobilul din Lipova. Aduce în 1930, de la Viena, inclusiv 4 teracote, care și acum pot fi admirate. În actualul muzeu sunt expuse permanent picturi ale celor mai celebri și valoroși artiști români: Nicolae Grigorescu, Teodor Aman, Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu. Într-un an, peste cinci mii de turişti trec pragul muzeului.

Proiectul de restaurare vizează efectuarea unor reparații interioare, refacerea acoperișului, a rețelelor de apă și curent, introducerea unor instalații de climatizare, montarea de sisteme de supraveghere video și sisteme de alarmă.

„Dorim să punem în valoare potențialul și patrimoniul Complexului Muzeal Arad, inclusive cel imobiliar. Demarăm acest proiect, prin întocmirea documentației, pentru a conferi Muzeului din Lipova un spațiu modern, primitor pentru iubitorii de artă. Această clădire are nevoie de reparații, ultima intervenție s-a făcut acum 15 ani dar niciodată nu s-au efectuat lucrări complexe, ci pe «bucăți». După finalizarea documentației îmi doresc să găsim surse de finanțare, din fonduri externe, pentru a reda acestei clădiri imaginea de altă dată”, a declarat Constantin Inel, Directorul Complexului Muzeal Arad.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Consiliul Județean Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.