Ziarul electronic al arădenilor

Atenționare Salvamont. Trasee turistice închise în zona Stațiunii Moneasa

În urma evaluărilor recente privind starea traseelor turistice din arealul Stațiunii Moneasa, județul Arad, Serviciul Public Județean Salvamont – Salvaspeo Arad anunță că jumătate din traseele din masivul Codru-Moma rămân închise.

Traseele turistice au fost închise în urma furtunii violente din luna septembrie 2017, când sute de arbori au fost doborâți de vânt pe traseele turistice montane din județ, acestea devenind impracticabile.

În momentul de față traseele afectate de furtună necesită ample acțiuni de reamenajare (refacerea semnelor de marcaj și a indicatoarelor deteriorate). Reamenajarea nu poate fi începută însă fără degajarea traseelor de masa lemnoasă doborâtă de vânt, sarcină aflată în atribuția Ocolului Silvic.

Până la degajarea arborilor de pe trasee, pentru a evita riscul de accidentare și rătăcire, jumătate din traseele turistice montane din zonă au fost închise.

În acest moment în zona Munților Codru-Moma sunt accesibile următoare traseele turistice:

Hășmaș – Valea Hășmaș – Vf. Pleșu – marcaj bandă galbenă;

Dezna – Ruinele Cetății Dezna – marcaj bandă galbenă;

Dezna – Ruinele Cetății Dezna (traseu amenajat cu lanțuri) – marcaj triunghi rosu;

Stațiunea Moneasa – Valea Megheș – Platoul Tinoasa – Cabana Gaudeamus – Stațiunea Moneasa – marcaj punct galben;

Stațiunea Moneasa – Ruinele Cuptorului de Topit Fier – Cariera de Marmoră Roșie – marcaj punct roșu;

Culmea Feredeu – Platoul Tinoasa – Creasta Principală – marcaj cruce galbenă;

Stațiunea Moneasa – Valea Lungă – Creasta Principală – marcaj cruce albastră.

Atenționare! Din cauza condițiilor meteo sau a exploatărilor forestiere, unele trasee sau porțiuni din traseele turistice pot deveni impracticabile pentru parcurgerea acestora, în special cu bicicletele.

Traseele turistice închise din zona Munților Codru-Moma sunt următoarele:

Staţiunea Moneasa – Peştera Liliecilor – marcaj bandă albastră;

Staţiunea Moneasa – culmea Feredeu – Cabana Gaudeamus – Vârful Izoiu – marcaj bandă albastră;

Staţiunea Moneasa – Culmea Zelea Neagră – Valea Lungă – Staţiunea Moneasa – marcaj punct albastru;

Staţiunea Moneasa – Culmea Zelea Neagră – creasta principală a munților Codru-Moma – marcaj bandă galbenă;

Valea Megheș – Peșterile Viezuroiu – marcaj punct cu cercuri duble de culoare albă şi roşie;

Staţiunea Moneasa – Valea Boroaia – Valea Bârlogel – creasta principală a munților Codru-Moma – marcaj triunghi albastru;

Creasta principală a munților Codru-Moma (Vârful Pleşu – Vârful Izoiu – Vârful Bălătruc – Vârful Arsura – Vârful Momuţa – Vârful Moma) – marcaj bandă roșie.

Salvamont Arad recomandă turiștilor să nu planifice drumeții pe traseele turistice închise, riscul de accidentare sau rătăcire fiind crescut.

De asemenea, recomandăm prudență și o planificare atentă a drumețiilor inclusiv în munții Zărand și în zona muntelui Găina, deoarece există posibilitatea de a întâlni arbori căzuți, ceea ce duce la prelungirea timpului normal de parcurgere a traseelor.

(…)

Echipele salvamont, singurele structuri abilitate legal, pregătite şi dotate să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112, iar absolut orice informaţii despre zona montană se pot obţine prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0725826668) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Consiliul Județean Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.