Expoziţia “Arta plină de vin” de la Muzeul de Istoria artei din Viena combină perfect degustatul de vinuri cu admiratul exponatelor legate de vin şi prezintă cultura vinului în diferite epoci.
Viţa de vie este una dintre cele mai vechi plante de cultură, care, încă din Evul Mediu, a ocupat un loc important în agricultură. În antichitate, la greci şi romani, vinul a fost legat de Dionysos şi Bacchus, care erau şi patronii teatrului şi păzeau pentru drept şi ordine, dar în acelaşi timp erau și conducătorii sărbătorilor şi orgiilor.
În tradiţia creştină vinul, alături de pâine, are o importanţă deosebită. În jur de 100 de obiecte din diferite colecţii ale Muzeului de Artă povestesc despre cultura vinului. La serbări, vinul a fost oferit în pocale deosebite, care la rândul lor au reprezentat de-a lungul timpului adevărate opere de artă. Diversitatea lor cuprinde de la pocale de aur, ceramică sau sticle de forme deosebite, până la materiale ca ametist, lemn sau corn de rinocer.
Toate aceste obiceiuri au fost relatate în cărţi despre vin, ca un martor al timpului. În data de 23 august se va desfășura la muzeu un simpozion cu tema “Vinul, băutura zeilor, muzicienilor şi muzelor”, după care va avea loc şi o degustare de vinuri. În 30 august, muzeul va oferi o seară de neuitat sub titlul “Vinul, paradisul umed”, care va începe la ora 18.30, cu o degustare de vinuri şi va continua apoi cu vizitarea expoziţiei.
“Chestie de concepţie”
„Podul Klimt” din casa scărilor muzeului poate fi admirat până în 6 ianuarie 2013. Este vorba de o operă a lui Klimt din tinereţe, care se găseşte la peste 12 m înălţime şi care se poate admira de aproape în original.
În 1890 – 1891, Klimt, care pe atunci avea 28 de ani, a făcut o pictură pe perete pe suprafaţa dintre arcade şi coloanele duble pe peretele de nord al casei scărilor. Contractul primit de Klimt, şi aşa numita Companie de pictură din care mai făcea parte şi fratele lui Ernst şi Franz Matsch, trebuia să picteze un ciclu din 4 părţi care să prezinte dezvoltarea artelor şi istoria lor din vechiul Egipt şi până în secolul al XVIII-lea. În total, Klimt şi compania lui au făcut 13 tablouri. Acestea au fost pictate în ulei pe pânză în atelier şi în 1891, la 6 luni dupa deschiderea muzeului, au fost lipite pe perete. Acest ciclu spectaculos s-a păstrat perfect în original şi nu a fost niciodată restaurat sau conservat.
Muzeul de Istoria Artei din Viena deține nenumărate opere de artă care sunt expuse rar sau se pot vedea numai în expoziţii speciale. În culise însă, aceste obiecte sunt analizate şi restaurate. Rezultatul acestei munci cu nenumărate faţete sunt prezentate de mai multe ori pe an sub titlul “Chestie de concepţie”.
Până în 30 septembrie 2012 se pot vedea câteva exponate în Kabinett 24.
Muzeul de Istoria Artei, Maria-Theresien-Platz, 1010 Wien
Orar de vizitare:
marţi – duminică: 10.00 – 18.00
joi: 10.00 – 21.00
până în 31 august, în zilele de luni, este deschis de la 10.00 la 18.00.
Rodica Roșca