Ziarul electronic al arădenilor

Arcadie Kovacs, proprietarul unicului muzeu al mierii din ţară

De profesie inginer electrotehnic, Arcadie Kovacs a obţinut cele mai multe satisfacţii de la pasiunea sa de-o viaţă, apicultura, mai ales după ce a reuşit să deschidă Muzeul apicol de la Miniş, unic în ţară.

Muzeul, un vis împlinit

Cea mai mare realizare a apicultorului arădean s-a concretizat în deschiderea, în anul 2002, a unicului muzeu al mierii din ţară, Expo Muz – Arpi Apis, chiar în curtea locuinţei sale din Miniş. Arcadie Kovacs a gândit expoziţia pe două planuri: de exterior şi de interior. În jurul muzeului, vizitatorul poate să vadă baza naturală. Aceasta cuprinde tot felul de plante specifice stupăritului: roiniţa, cu care se spoieşte coşniţa pentru captarea roiului, pelinul amar, eficient contra unei boli tipice a albinelor, plante şi pomi pentru polenizare şi câţiva stupi. Din expoziţie nu lipsesc nici ustensilele necesare unui apicultor: coşniţa, presa manuală pentru fagure, colectorul de polen, capcana de roi cu rame.

În interiorul muzeului şi-au găst loc produse apicole, produse pe bază de miere, cum ar fi şampania din miere, caşul de miere sau pompa pentru miere. „Prin acest muzeu, încerc să popularizez produsele apicole, în special pentru creşterea consumului de miere cunoscută pentru calităţile sale terapeutice“, a susţinut Arcadie Kovacs. În apropierea muzeului, proprietarul are o lădiţă specială care adăposteşte insecte antifurnică, pentru a ţine cât mai departe dăunătorii de albine.

„Specialităţi“ din miere

Apicultorul îşi petrece timpul „inventând“ sortimente de miere, dar şi produse care au la bază mierea de albine. Astfel, mierea cu minerale, caşul de miere, grilliaşul cu miere dar şi mierea cu rubarbă, cu seminţe de dovleac, cu vişine, cu nuci verzi, cu lubeniţă, morcovi şi alte legume sunt doar câteva dintre „specialităţile“ marca Arcadie Kovacs. Printre produsele unicat se numără săpunul de mângâiere, care conţine miere şi tonifică pielea şi crema anti-dur, un unguent pe bază de miere care calmează durerile în caz de lovituri.

Apicultorul susţine că produsele sale sunt ecologice sută la sută. „Tot procesul de producţie a mierii se realizează pe cale naturală, fără nici un fel de îngrăşăminte chimice. Eu fac sortimente de miere, nicidecum tone de miere. Calitatea trebuie sa primeze“, este de părere apicultorul. Arcadie Kovacs îşi doreşte ca produsele din miere să fie cât mai mult promovate, pentru că sunt sănătoase, şi recomandă reducerea consumului de zahăr şi îndulcirea cu miere.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.