Ziarul electronic al arădenilor

Aradul se transformă în smart city, până în 2020

Aradul va ajunge, până în anul 2020, în rândul orașelor „smart“, care folosesc tehnologia modernă pentru a fluidiza traficul și a îmbunătăți transportul public, pentru a reduce poluarea și consumul de energie, pentru a îmbunătăți relația cetățenilor cu autoritatea locală, dar și pentru condiții mai bune de locuire, precum și pentru un sistem de sănătate și educație performant.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus, joi, că, până în 2020, oraşul va deveni „unul dintre cele mai avansate smart city-uri din România“.

„Aradul devine încet încet un smart city. Primii paşi în această direcţia au fost făcuţi încă din 2009, când Aradul devenea al doilea oraş din ţară în care a fost lansat sistemul de plată online a taxelor şi impozitelor locale.  A urmat sistemul de management şi analiză a performanţelor elevilor, pe scurt cataloagele electronice  şi plata parcării prin SMS“, precizat Gheorghe Falcă.

La dezvoltarea inteligentă a Aradului vor contribui mai multe companii, prin proiecte pilot.

Conform primarului Falcă, au fost propuse 8 soluții de digitalizare a orașului:

Digitax – va permite tuturor instituţiilor să acţioneze într-un mod uşor, rapid şi interconectat şi oferă posibilitatea funcţionarilor să schimbe informaţii şi documente atât între ei, cât şi cu cetăţenii;

Catalog inteligent – o redimensionare a proiectului municipalităţii arădene cunsocut sub denumirea de catalog electronic. În prezent, cele 22 unităţi de învăţământ din Arad cuprinse în proiectul „Sistemul de management şi analiză a performanţelor şcolare“ au acces la internet wireless. Aproape 330 de Acces Point-uri au fost montate în acest scop.

Primăria municipiului Arad a finalizat achiziţia celor 900 de tablete, astfel că fiecare clasă de elevi are propriul „catalog electronic”. O companie de telefonie mobilă  a propus o serie de  soluţii digitale care vor da o altă dimensiune proiectului iniţiat acum cîţiva ani de administraţia locală;

Iluminat inteligent – presupune controlarea de la distanță, prin sisteme digitale, atât a programului de funcționare, cât şi a intensităţii luminii.

În acest moment Aradul este cel mai avansat oraș din țară în ceea ce privește iluminatul cu LED, astfel că, în 2020, Aradul are toate şansele să fie primul oraș din România cu 100% iluminat inteligent;

Wi-Fi – cu acces la internet securizat în zonele publice (parcuri, zone pietonale, etc) va completa cele 30 de hot-spoturi active în prezent la nivelul municipiului;

Supraveghere video inteligentă – va asigura monitorizarea unor noi locaţii din municipiu, pe două direcţii: trafic şi securitate (în zone centrale şi în cele cu aglomerări urbane pe de o parte şi intrarea în unităţile de învăţământ pe de altă parte).

În prezent, sistemul de supraveghere al municipiului este format din  84 de camere video, funcționale 24 de ore din 24, 7 zile din 7;

Parcare inteligentă – prin intermediul căreia șoferii vor putea vedea în timp real locurile de parcare disponibile. Mai mult decât atât, la ieşirea din zona delimitată dintre liniile de tramvai de pe Bulevardul Revoluţiei ei vor fi înştiinţaţi printr-o aplicaţie pe telefonul mobil dacă sunt pasibili de amendă pentru  neplata parcării;

Waze – și mai util pentru şoferi va fi însă parteneriatul dintre Primăria Municipiului Arad şi Waze, o premieră la nivel naţional! Cu ajutorul unei aplicaţii pe mobil arădenii vor ştii din timp ce rute să folosească astfel încât să evite străzile în lucru, blocajele în trafic, sau zonele unde sunt amplasate radare.

Nu în ultimul rând cetăţenii vor avea la dispoziţie o soluţie digitală care le va permite obținerea autorizațiilor de construcție și a certificatelor de urbanism online, plata efecutându-se pe internet.

„De astăzi, Aradul intră în linie dreaptă pentru a realiza proiectul Smart City, cu parteneri importanţi pe cele opt direcţii. Pe unele dintre ele suntem activi, pe altele avem documentaţia în lucru. Estimez că până în 2020, Aradul va fi un oraş 100% intelligent. Aradul este printre puţinele orașe din țară care participă la proiectul european Smart City”, a afirmat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.