Ziarul electronic al arădenilor

Aradul s-a înfrățit cu sectorul XII din Budapesta

DSCF4982Municipiul Arad s-a înfrățit cu sectorul XII din capitala Ungariei, Budapesta, urmând să fie dezvoltate acţiuni cultural-artistice şi sportive comune, schimburi de experienţă între instituţii, organizaţii şi cetăţeni.

Acordul de înfrățire a fost semnat la începutul acestei săptămâni, la Budapesta și reprezintă, conform autorităților din cele două orașe, „o etapă nouă în colaborarea dintre Arad și sectorul XII Budapesta, care a început în anul 2010“.

Semnarea acordului a fost marcat și prin vernisajul expoziției „Arta și concordia”, care cuprinde lucrări ale artistului plastic arădean Onisim Colta.

În declarațiile făcute cu ocazia semnării documentelor oficiale, primarii Gheorghe Falcă și Pokorni Zoltan au vorbit despre importanța noii etape a parteneriatului și aportul pe care îl va aduce pentru apropierea în domeniul cultural și educativ precum și pentru schimbul de experiență în domeniul gestionării zonelor verzi ale orașelor.

Începutul colaborării dintre municipiul Arad și Sectorul XII – Hegyvidék al orașului Budapesta este marcat de organizarea unor expoziții comune de artă plastică și concerte simfonice în cele două orașe, începând cu data de 23 ianuarie 2010.

„Colaborăm de 4 ani, timp în care am avut multe proiecte culturale reușite iar evoluția acestor bune relații ne-a condus la înfrățire. Programul de cooperare pe care îl avem în vedere vizează mai multe domenii: înfrățirea va sprijini candidatura Aradului pentru Capitala Culturală Europeană 2021 și deschide oportunități pentru accesarea în parteneriat de fonduri europene pentru proiecte în beneficiul comunităților noastre. Sunt bucuros că Aradul s-a înfrățit cu încă o administrație de capitală europeană, după ce anul trecut ne-am înfrățit cu sectorul V din Praga“, a spus Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

„Sectorul XII din Budapesta, care poartă numele Hegyvidek, se află în zona muntoasă din Buda. O parte importantă este acoperită de pădure. Un număr mare de reprezentanțe diplomatice au sediul in acest sector al capitalei Ungariei.

În perioada Evului Mediu a fost un domeniu de vânătoare, fiind o zonă puternic împădurită. După încheierea ocupației otomane locuitorii au început să amenajeze plantații de viță de vie.

Din punct de vedere administrativ, sectorul XII al Budapestei a luat ființă în urma unei parcelări în1772. Un rol important a avut sectorul XII prin izvoarele pe care le are ca resursă de apă potabilă pentru orașul care începea să se dezvolte“, se menționează într-o informare a Primăriei Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.