Ziarul electronic al arădenilor

Aradul, județ fruntaș la munca la negru

munca-300x199-300x199Peste 100 de persoane care munceau fără forme legale au fost depistate de inspectorii de muncă în societăți comerciale din județul Arad, în decurs de câteva zile.

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 7-11 decembrie, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală 353.866 de euro (1.592.400 de lei).

În cadrul acestor acțiuni au fost depistate 308 persoane care lucrau la negru, 114 dintre acestea fiind în judeţul Arad.

„Fenomenul muncii la negru are cote îngrijorătoare încă, iar numărul relativ mare al opririlor de echipamente dispuse de inspectorii de muncă arată preocuparea noastră, din timpul controalelor de a preveni evenimentele care au consecinţe grave asupra lucrătorilor expuşi la riscuri. Inspecţia Muncii acţionează unitar, evaluăm permanent rezultatele înregistrate în urma controalelor şi indicatorii care stau la baza activităţii inspectorilor, pentru a pune bazele legale ale statutului acestei profesii“, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional s-au aplicat amenzi în valoare de 995.900 de lei din care 700.000 de lei pentru muncă la negru.

Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 14 propuneri de cercetare penală.

Județul Arad s-a aflat pe primul loc într-un clasament al cazurilor de muncă fără contracte individuale depistate în cursul anului trecut.

Conform datelor prezentate de Inspecția Muncii, peste 14.000 de persoane care munceau la negru au fost identificate, în 2014, iar valoarea totală a amenzilor aplicate de inspectorii de muncă a depăşit 62 de milioane de lei.

CITITI SI: Aradul, lider la munca „la negru“

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.