Ziarul electronic al arădenilor

Aradul are încă trei cetățeni de onoare

IMG_5607Prof. univ. dr. Lizica Mihuț, Flavius Domide și Pavel Riviș Tipei au fost distinși cu titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Arad“, pentru contribuțiile aduse la creșterea prestigiului orașului în țară și străinătate.

Distincțiile au fost acordate, vineri, într-o ședință festivă organizată cu prilejul Zilelor Aradului, la care au participat reprezentanți ai administrațiilor locale și județene, ai instituțiilor statului, precum și din partea cultelor religioase.

Inițiativa acordării acestui titlu celor trei arădeni aparține consilierilor din Comisia de Cultură din cadrul Consiliului Local Municipal, iar proiectul de hotărâre a fost aprobat, vineri, într-o ședință a Consiliului Local Municipal.

Cei care au înmânat distincțiile au fost primarul Gheorghe Falcă, viceprimarul Călin Bibarț și Geanina Pistru, președintele de ședință.

„În 12 ani, nu am oferit decât trei titluri de Cetăţean de Onoare, ceea ce înseamnă că am ştiut ce înseamnă greutatea acestui titlu şi am fost oameni care am înţeles ce înseamnă responsabilitatea într-o comunitate. Pentru că, pe lângă titlul de Cetăţean de Onoare sunt şi alte titluri, ca respect din partea comunităţii, faţă de cei care activează în comunitate cu multă responsabilitate. Primăvara, cu ocazia Zilelor Administraţiei, recompensăm, în special, pe cei care lucrează în administraţia publică, oamenii care se duc zi de zi la şcoală, la spital, în serviciile publice din şcoală sau armată, dar, astăzi noi vrem să aratăm respect pentru oamenii care vin din diferite domenii, oamenii care s-au dedicat comunităţii noastre“, a spus primarul Aradului, Gheorghe Falcă, la începutul ședinței.

Prof. univ. dr. Lizica Mihuța a fost prima care a primit, vineri, titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Arad, şi a vorbit despre perioada în care a condus Universitatea „Aurel Vlaicu“, dar și despre cultura Aradului.

Personalitate academică și om de cultură, Lizica Mihuț a primit titlul de Cetățean de Onoare pentru „implicarea cu dăruire și profesionalism în dezvoltarea învățământului superior arădean, precum și în promovarea imaginii Aradului în țară și străinătate“.

„Urmărind alocuţiunea primarului Gheorghe Falcă mă gândeam la octombrie 1931, când primarul Aradului conferea titlul de Cetăţean de Onoare, înaintea Ateneului Român, marelui George Enescu, simbol al spiritualităţii româneşti. Atunci, George Enescu, nu a spus niciun cuvânt decât, citez din presa vremii, a făcut o plecăciune adâncă şi a spus mulţumesc, după care a interpretat câteva piese de virtuozitate într-un mod absolut unic. De aceea, da-ţi-mi voie să am şi eu un model, pe George Enescu. (…) Ca istoric al teatrului şi al culturii, ambiţia mea a fost să public totul despre Arad, la cea mai important editură din România, editura Academiei Române. Am publicat peste 3.000 de pagini“, a spus Lizica Mihuț.

Cel de-al doilea titlu i-a fost conferit, vineri, fostului fotbalist al UTA-ei, Flavius Domide, pentru „contribuția fundamentală la creșterea prestigiului municipiului Arad în țară și străinătate“.

„Mulţumesc foarte mult pentru titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Arad. Pentru mine este un moment extraordinar şi îmi aduc aminte cum s-au uitat oamenii la alţi colegi de-ai mei când au primit un astfel de titlu. Mulţumesc Primăriei, Consiliului Local şi voi continua să sprijin UTA“, a spus Flavius Domide.

Fostul președinte al cultului pentiscostal din România, Pavel Riviș Tipei, a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Arad, pentru „preocuparea neobosită de promovare a valorilor creștine și a ecumenismului“.

„Ziua de astăzi pentru mine este o zi care depăşeşte aşteptările. (…) Aradul este oraşul cu care mă mândresc. Îmi place să lupt şi o voi face până la sfârşitul vieţii mele, nu numai pentru binele credincioşilor arădeni, ci şi pentru binele oraşului Arad. (…) Aradul a dat oameni de caracter şi a fost o pepinieră de oamenii de seamă, aminti-ţi-vă de corifeii Marii Uniri. (…) Îmi doresc din toată inima ca Aradul să fie în continuare cel mai puternic centru din Transilvania“, a spus Pavel Riviș Tipei.

În ultimii 12 ani, au mai primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Arad IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, Valer Blidar, om de afaceri, și Gheorghe Cozma, om de afaceri.

text&foto: actualitati-arad.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.