Ziarul electronic al arădenilor

Aradul, fără buget. Se anunță concedieri în administrație

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAprobarea Bugetului municipiului Arad pentru anul 2015 a fost amânată, cu cel puțin o săptămână, deoarece nivelul cheltuielilor de personal aprobat de Guvern nu acoperă necesarul de funcționare al serviciilor publice locale, fapt care ar duce la concedieri masive şi chiar la închiderea unor instituţii din subordinea administraţiei locale.

Deși municipiul Arad dispune de fonduri proprii suficiente pentru a plăti salariile angajaților din administrația publică și din instituțiile sale, Ministerul Administrației și Ministerul de Finanțe au impus un plafon maxim al acestor cheltuieli care este mult sub necesar.

Unii dintre consilierii locali au prezentat, marți, în ședința Consiliului Local Municipal, al cărei punct principal de pe ordinea de zi a fost aprobarea bugetului oraşului, mai multe amendamente, prin care au cerut alocarea unor sume de bani pentru mai multe obiective din oraș.

Fără bani pentru salarii

După prezentarea amendamentelor, primarul Gheorghe Falcă le-a spus consilierilor că Guvernul că trebuie să țină seama de limitele impuse de Guvern și, prin urmare, să aducă amendamentele necesare prin care cheltuielile de personal să fie limitate.

„Plafonul pentru municipiul Arad 2015 este mai mic chiar decât fondul de salarii de la nivelul anului trecut. Ca să ne încadrăm în plafon, trebuie să trecem la restructurări. Suntem în situația în care, pentru a vota un buget, trebuie să propunem amendamente de reducere a cheltuielilor cu personalul, în urma cărora va rezulta un număr de oameni care trebuie concediați. Dacă nu se mărește plafonul de salarii, vor fi blocate angajările, atât în Primărie, cât şi la Filarmonica de Stat, la Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară, la Centrul de Îngrijire a Persoanelor Vârstice, nu va putea fi acordată norma de hrană poliţiştilor locali şi nu vor putea fi mărite salariile persoanelor angajate la cabinetele medicale şcolare“, a spus Gheorghe Falcă.

Primarul a mai afirmat că „Guvernul a făcut, anul trecut, gesturi electorale“, când au fost majorate salariile minime, s-a acordat norma de hrană la Poliția Locală și s-au mărit cu 100 de lei salariile personalului din Sănătate, dar municipiul Arad nu au primit banii care să asigure finanțarea acestor „gesture electorale“.

Concedieri în administraţie

Primarul Falcă le-a spus consilierilor locali că a fost contestat nivelul maxim de cheltuieli de personal primit de la bugetul de stat, solicitându-se reluarea analizei necesarului de cheltuieli şi suplimentarea sumei, însă nu s-a primit răspuns.

În opinia primarului, lipsa banilor va duce la concedieri masive în administraţie.

„Domnii consilieri trebuia să voteze o reducere de personal la Filarmonică, la Teatru, la Direcţia de Asistenţă Comunitară şi la Primărie. Deşi Primăria are banii necesari pentru a plăti salariile, Guvernul României, prin domnul prefect şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, au diminuat plafonul municipiului, nemeritat. Există în acest moment în plafon de salarii mai mic decât anul trecut, în condiţiile în care a crescut salariul minim pe economie, au apărut anumite bonusuri pentru funcţionari, ceea ce înseamnă că va trebui să reducem numărul angajaţilor“, a declarat Falcă.

Primarul a mai afirmat că, în cazul în care plafonul de salarizare nu va fi mărit, există un număr de oameni „care trebuie să plece din Filarmonică, de la Teatru, de la Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară, din Primărie“.

„De asemenea, vor trebui concediaţi asistenţii personali ai persoanelor cu handicap, pentru că deşi noi avem bani, nu putem să-i dăm pentru că nu se încadrează în valoarea plafonului de salarizare. Va fi foarte greu pentru că aceşti oameni nu sunt angajaţii Primărie, sunt asistenţii persoanei cu probleme şi nu ştiu cum se va rezolva această problemă“, a mai declarat primarul.

O delegaţie la Prefectură

Şedinţa Consiliului Local Municipal de marţi a fost întreruptă pentru 10 minute, timp în care Executivul şi liderii grupurilor politice s-au retras pentru consultări.

Astfel, s-a luat decizia ca o delegaţie formată din cei doi viceprimari ai municipiului, dar şi din liderii grupurilor politice din CLM, să solicite Prefecturii şi parlamentarilor rezolvarea situaţiei.

„Împreună cu consilierii, inclusiv cei din PSD, s-a convenit să existe o delegaţie, care să meargă vineri, la ora 12.00, să-l convingă pe domnul prefect şi pe parlamentarii PSD să mărească plafonul de salarizare, astfel încât instituţiile să poată să funcţioneze. Acum, fac apel şi la sindicatul de la Filarmonică, care a fost foarte vocal la un moment dat, la sindicatul de la Teatru, la sindicatul de la Primărie, să meargă la domnul prefect şi să-l convingă că oamenii aceştia merită să rămână angajaţi în posturile în care au fost şi până acum. Sper să fie convinşi şi parlamentarii PSD, pentru că ei l-au pus pe domnul Pribac prefect”, a mai spus primarul.

Gheorghe Falcă l-a acuzat pe prefectul Cosmin Pribac, despre care a spus că „este un om politic”.

„Am mai spus şi o repet, prefectul este un om politic, pentru că una este să ai o problemă cu primarul şi alta este să ai ceva cu oraşul. Confirm că, astăzi, Prefectura nu este o instituţie pentru arădeni”, a mai spus Falcă.

Atât primarul, cât şi consilierii locali, au hotărât amânarea votului pentru Bugetul municipiului pentru anul 2015, până la următoarea ședință, care va fi organizată săptămâna viitoare.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.