Ziarul electronic al arădenilor

Arădenii vor plăti mai mult pentru energia termică

Preţul de facturare a energiei termice pentru consumatorii din municipiul Arad se va majora, iar subvenția acordată de la bugetul local pentru acoperirea diferenței  dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrată populaţiei şi preţul local facturat consumatorilor se va menține la cel actual, astfel că nu va fi acoperită noua creștere de preț.

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal Arad, care va avea loc luni, 18 septembrie, va fi și proiectul privind modificarea preţului energiei termice livrate populaţiei.

În proiect se arată că, începând cu data de 1 septembrie 2017, preţul total de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrată populatie este de 362,31 lei/Gcal (TVA 19% inclus), faţă de 351 lei/Gcal, cât a fost până la 31 august.

„Începând cu data de 1 septembrie 2017, preţul de facturare a energiei termice pentru populaţie este de 275,67 lei/Gcal (TVA 19% inclus). (…) Se menţine subvenţia acordată din bugetul local pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrată populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei, la 86,64 lei/Gcal (TVA 19% inclus)“, se menționează în proiectul de hotărâre.

În documentul citat de mai arată că „pentru anul 2017, creşterea preţului total de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei nu are nici un impact asupra bugetului general de venituri şi cheltuieli al Municipiului Arad“.

Până la noua majorare, tariful pentru energia termică facturată populaţiei din municipiul Arad era de 266,5 lei/Gcal.

Călin Bibarț, viceprimar al municipiului Arad, a declarat că această majorare a preţului energiei termice va afecta „considerabil“ consumatorii, care, „cu siguranță, nu aveau prevăzut pentru bugetul lunilor de iarnă un cost mai mare la încălzire“.

„La cererea ANRE, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energie,  s-a impus un preț mai mare la gigacalorie, cu aproximativ 4,5% mai mult decât anul trecut. Este o decizie de la nivel central, de la București, pe noi, administrația locală nu ne-a întrebat nimeni nimic.

De mai bine de patru luni, la ordinul actualului ministru Fifor, consilierii PSD refuză să voteze atribuirea serviciului termic în orașul nostru către compania statului. Acum constatăm că ANRE, instiuție subordonată Parlamentului, decide mărirea cu 4,5% a costului gigacaloriei, fapt ce cauzează probleme majore arădenilor. Urmările acestei decizii sunt faptul că vor exista debranșări de la CET, iar acțiunile consilierilor PSD vor împinge lucrurile către falimentul companiei“, a declarat Călin Bibarț.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.