Ziarul electronic al arădenilor

Arădeni stabiliți în străinătate înainte de ’89 se întorc acasă

Zeci de arădeni stabiliți în străinătate înainte de 1989 vor participa, la sfârșitul acestei săptămâni, la o reuniune multietnică, organizată la Arad.

Evenimentul este la cea de-a doua ediție, iar potrivit celor afirmate de Andrei Soreanu, iniţiator şi principal organizator al acestei acţiuni, pentru cei 50 de participanţi care revin în oraşul lor natal din nu mai puţin de opt ţări, această acţiune reprezintă ocazia revederii locurilor unde şi-au petrecut copilăria şi adolescenţa, locuri pe care le-au părăsit în urmă cu ani de zile.

„Cea mai mare parte a acţivităţilor care se vor desfăşura în cadrul evenimentului de la finalul acestei săptămâni au un caracter privat. Excepţia o constituie cele două concerte în cadrul cărora, pe scenă vor urca cunoscuţi muzicieni al căror nume dă certitudinea unor evenimente artistice de o calitate deosebită”, a declarat Andrei Soreanu.

Acesta a mai spus că, datorită sprijinului acordat de Primăria municipiului Arad, cele două concerte vor avea loc pe scena sălii de spectacole a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, în serile de vineri şi sâmbătă, ora de începere fiind 19.30 în ambele zile.

În seara zilei de vineri, 8 septembrie, pe scenă va urca pianistul de jazz Leo Ptashka, virtuoz albe şi negre, al cărui nume este cunoscut şi apreciat în întreaga lume, el susţinând concerte pe scene de pe întregul mapamond, între care şi prestigioasa „Carnegie Hall“ din New York.

Ptashka îi va avea alături pe câţiva cunoscuţi şi valoroşi muzicieni de jazz locali, respectiv pe saxofonistul Lucian Nagy, în prezent unul dintre cei mai valoroşi instrumentişti din România şi Quartetul de coarde Arad.

Alături de aceştia vor mai performa şi doi cunoscuţi muzicieni de jazz din Ungaria, basistul Viktor Hars şi bateristul Csaba Pusztai, care vor alcătui compartimentul ritmic al grupului.

În cadrul celui de al doilea concert, care va avea loc sâmbătă, 9 septembrie, pe scenă va urca „David Klezmer Band“, din Ungaria, formaţie care a concertat şi în anul 2006, cu ocazia primului eveniment intitulat „One Generation“.

Toţi  membrii grupului sunt absolvenţi ai Academiei de Muzică din Budapesta, ei activând şi în diferite orchestre simfonice.

Alături de grup, pe scena TCIS Arad se va afla şi solista vocală din Ungaria, Judit Klein.

„Accesul la ambele concerte va fi gratuit”, a adăugat Andrei Soreanu.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.